За първи път от година и половина пазарът на труда

...
За първи път от година и половина пазарът на труда
Коментари Харесай

Все повече хора предпочитат да работят от вкъщи и отказват предложения

За първи път от година и половина пазарът на труда се раздвижва и обявите за работа се усилват с 30%, демонстрират данните на една от най-големите компании занимаваща се с човешки запаси. Новото обаче е, че от ден на ден хора желаят да работят от у дома, вместо да вървят до офисите. Тенденцията е толкоз сериозна, че даже се отхвърлят оферти за работа, които не позволяват отдалечена работа.

Повечето разгласи обаче не значат автоматизирано сигурни работни места, в противен случай има сфери, които още са труднодостъпни даже за високообразовани фрагменти. Такъв е казусът на Гавраил Гавраилов.

" Аз съм от началото на февруари в бюрото по труда и сега диря интензивно работа като социолог, вероятно като учител в университет, само че за жалост, тъкмо в тази сфера сега текат големи съкращения и доста мъчно младеж може да си откри реализация в страната, изключително по моята тематика обществено предприемачество, която е относително нова ", сподели Гавраил Гавраилов.

Гавраил е работил преди този момент в областта на туризма, макар неналичието на варианти в университетските среди, той не се отхвърля.

" Тази година е преломна, аз имах концепция да се занимавам и с дребно предприемачество, само че напълно до неотдавна средата не предполагаше занятие с сходен вид инициативи, просто тъй като на доста места имаше и административен произвол ", споделя Гавраил.

Засиленото търсене на чиновници е разумно откакто е почнало излизане от пандемията, изясняват специалисти.

" От момента на старта на Ковид, напролет на 2020 година, действително имаше доста огромен спад на предложенията за работа. Тогава за всички работодатели, Ковид нанесе вреди и доста бизнес благоприятни условия и проекти бяха стопирани, с цел да може да се видят накъде ще тръгнат трендовете ", сподели шефът " Подбор на фрагменти " в Адеко-България Надежда Василева.

След Ковид хората обаче трансформират внезапно упованията си към бъдещите работодатели.

" Част от претендентите от старта на Ковид са се върнали по родните места, освободили са тук квартири и жилища и действително за тях е по-удобно да работят от разстояние и фирмите се пробват да се приспособяват към тази смяна ", сподели Надежда Василева.

Зачестяват случаите, в които претенденти за работа отхвърлят оферти поради неналичието на опция за работа от у дома.

" Само през днешния ден обявите за работа са над 3000 ", сподели Томчо Томов oт Българската стопанска камара.

Работодателите чакат също по този начин върналите се в България хора, още веднъж да отидат в чужбина, което значи, че се обрисува рецесия на пазара на труда.

" От позиция на бизнеса има изключителни диспропорции по браншове. Тезата, че има всеобщо връщане на служащи в България заради Ковид, не е до дъно издържана. Част от хората, които си стоят у дома и не потърсват тези работни места, те са в сивата стопанска система. Един от секторите, които са в сериозно положение поради неналичието на хора е туризмът, изясняват от стопанската камара. Грешката обаче е и на работодателите ", сподели Теодор Дечев.

" За следващ път се позволи неточност в условия на рецесия първо да се протяга ръка на човешкия капитал, на първо място би трябвало да се огледат опциите за повишение на ефикасността, редуциране на действия, които не са доходни, въобще за ефикасна организация на работните процеси и най-сетне да се протяга ръка на хората ", сподели Томчо Томов от Българската стопанска камара.

От организацията поучават работодателите да премислят работата си и да се опитат да задържат на първо място качествените си чиновници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР