За първи път от две години в България броят на

...
За първи път от две години в България броят на
Коментари Харесай

За първи път от две години броят на студентите се увеличава, води специалност „Педагогика“

За първи път от две години в България броят на студентите у нас се усилва, демонстрират данните от Националната рейтингова система на 52 висши учебни заведения в България за 2022 година За последните 10 години броят на студентите падна от 260 000 на 200 000 души.

През 2022г. най-вече са се нараснали студентите в компетентност „ Педагогика “, а два пъти са намалели студентите от " Администрация и ръководство " и „ Икономика “. Специалност „ Медицина “ остава в топ 3, а " Право " отива на 7 място.

Данните сочат, че дребна част от приключилите „ Педагогика “ работят по специалността си - или няма работни места, или студентите имат друга причина.

„ Два пъти скача броят на задграничните студенти у нас, 58% са те в компетентност „ Медицина “, с което страната ни е водач в Европейски Съюз. Те се усилват обаче и в специалности „ Музика и изкуство “, „ Теория на образованието “ и други “, акцентира служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов. Според него тазгодишното изследване на рейтинговата система демонстрира две позитивни трендове - повече реализация на студентите и повече научни изявления. Министърът акцентира, че следва да се намерения за образование на фрагменти в региона на туризма още в междинното професионално обучение.

По данни на рейтинговата система у нас най-ниска е безработицата в специалности „ Медицина “, „ Фармация “, „ Военно дело “, „ Математика “.

С най висок триумф се влиза „ Право “ в СУ, „ Медицина “ и „ Администрация “ в Американския лицей. Най високи приходи получават студентите, приключили „ Информатика “ в СУ и Нов български университет.

Най-много студенти има в СУ „ Св. Климент Охридски “. В 9 университета в България се образоват половината български студенти, а другата половина се образова в останалите 43 висши учебни заведения. Три висши учебни заведения са с под 1000 студента, а в 12 университета има под 100 студента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР