За първи път от 59 години турски президент беше приет

...
За първи път от 59 години турски президент беше приет
Коментари Харесай

Турски президент за първи път от 59 г. във Ватикана

За първи път от 59 години турски президент беше признат от римокатолически папа във Ватикана. Прокюрдски митинги и конфликти с полицията белязаха визитата на Реджеп Ердоган в Рим. В града са мобилизирани 3 500 служители на реда. Статутът на Ерусалим е бил измежду главните тематики в диалозите на четири очи с папа Франциск. Програмата на госта включва и срещи с италианските водачи.

 © Българска телеграфна агенция
Турският президент дойде на на практика пустия площад Свети Петър, опразнени от хора бяха и близките улици. Полицията спря със мощ прокюрдски стачкуващи, които се пробваха да скъсат кордона към Ватиката.

На четири очи Ердоган и папа Франциск са разискали " статута на Ерусалим и насърчаването на мира и стабилността в Близкия изток посредством разговор и договаряния при съблюдаване на човешките права и интернационалното законодателство ". И двамата не одобряват решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Папа Франциск подари на госта си бронзов медальон с изображение на ангел на мира, който надвива над демона на войната. В турската делегация е посланикът на Анкара във Ватикана Мехмет Пачачи. През 2015-та той бе отзован за съвсем 10 месеца откакто папа Франциск назова " геноцид " избиването на милион и половина арменци преди повече век.

В изявление за италианската преса преди срещите си в Рим турският президент съобщи, че страната му ще одобри само присъединение към Евросъюза. През януари френският президент Макрон очерта концепцията за партньорство, вместо участие на Турция. Европа би трябвало да извършва обещанията си, споделя Ердоган и напомня ролята на страната си за прекъсване на мигрантския поток към Европа и битката с тероризма.

Междувременно Холандия публично изтегли посланика си в Турция, който близо година физически не може да влезе в страната поради спор от предходната година. Кризата стартира откакто Хага блокира визите на турски представители, които желаеха да пропагандират измежду турската диаспора за конституционния референдум. По същото време Холандия организираше национални избори. Страната в този момент отхвърля да одобри нов турски дипломат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР