За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция,

...
За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция,
Коментари Харесай

Огромен интерес в Саудитска Арабия към първата от 35 години кинопрожекция

За първи път от 35 години саудитци участваха на кинопрожекция, предопределена за необятната аудитория, съобщи Българска телеграфна агенция.

Интересът към американския екшън „ Черната пантера “, показан в петък в киносалон в столицата Рияд, беше толкоз огромен, че билетите от 75 риала (20 долара), пуснати в продажба онлайн, се изчерпаха за минути, оповестиха Агенция Франс Прес и Ройтерс.

Въодушевените фенове си правеха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани питиета.

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала „ Крал Абдула “ в Рияд, се състоя пробна прожекция. В околните месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на предишния век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони.

Салонът с 250 места в Рияд се ръководи от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт (AMC Entertainment) - първата компания, получила лиценз за тази активност в Саудитска Арабия.

Отмяната на възбраната за кината предходната година е част от редица публични промени, подети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.

Преди главния филм през вчерашния ден феновете изгледаха малко видео за снимането му, клип с изявление на принц Мохамед за американска телевизия и реклама на „ Кока-Кола “, в която дами карат.

Генералният шеф на Ей Ем Си Адам Арън сподели, че екшънът „ Черната пантера “ не е определен инцидентно - в него се споделя за млад принц, който преобразява една велика страна.

Две подиуми, в които героите се целуват, наподобява са били отстранени за прожекцията.

Докато доста саудитци се радваха на отпадането на кинозабраната, някои приканиха хората да не вървят на кино, защото това продължава да е „ харам “ (забранено). „ Ако Аллах го не разрешава, а владетелят го позволява, кого следвате? Помнете, че наказването в отвъдното е по-строго и е постоянно, до момента в който този свят е временен и временен “, гласеше коментар в този дух в Туитър.

Населението на Саудитска Арабия надвишава 32 милиона души - множеството под 30 годиниq и управляващите възнамеряват до 2030 година да открият към 350 кина с общо над 2500 милиард $. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР