За първи път от 3 години отпада задължителната карантина за

...
За първи път от 3 години отпада задължителната карантина за
Коментари Харесай

Парламентът реши: Отпада задължителната карантина за Covid-19

За първи път от 3 години отпада наложителната карантина за инфектирани и контактни лица на заболели от Covid-19.

Депутатите одобриха единомислещо на първо и второ четене промените в Закона на здравето в границите на едно пленарно съвещание.

Мярката ще влезе в действие от момента, в който смяната бъде обнародвана в Държавен вестник - най-вероятно във вторник.

В претекстовете към промените се показва, че " болестта продължава да съставлява пандемия заради неговото разпространяване по целия свят, само че не изисква използването на незабавни противоепидемични ограничения за преодоляване на епидемиологични талази и подеми в заболяемостта заради всеобщо засягане на популацията и на групи от него в риск, водещи до висока натовареност на лечебните заведения и леталитет ".

В претекстовете на законопроекта, импортиран в Министерски съвет, излиза наяве още, че болестта COVID-19 към този момент не протича тежко, само че остава обществено значимо за възрастните над 70 години и хората с хронични заболявания.

Предложението за отпадане на карантината беше направено още през месец май, само че чак в този момент влиза в дневния ред на Народното събрание едвам в този момент.

Дебатът сред депутатите подсети за най-агресивната антиваксърска агитация от интервала на пандемията.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ упрекна държавните управления на ГЕРБ и Политическа партия за това, че изхарчили милиони за " някакви субстанции, дето им викате ваксини ".

Костадин Костадинов разгласи ограниченията на властта през 2020-2021 за " голяма психоатака ", с която " народът беше бутан към плоскостта на груповото полудяване ".

България остана една от най-слабо имунизираните страни в Европейски Съюз, макар че годините на Covid-19 доведоха до рекордна смъртност и свръхпретоварване на здравната система.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов подсети за големите тествания, на които бяха подложени лечебните заведения в интервала на Covid. Той разяснява, че управляващите тогава " спестявали " информацията за това по какъв начин се постанова да се търсят хладилни камиони, с цел да приберат телата на умрелите от интензивните отделения.

Манол Пейков от ПП-ДБ описа, че е изгубил 28 свои близки и другари поради Covid - в това число своя персонален доктор.

" Г-н Костадинов чудесно знае каква е действителността - този вирус мутира и към този момент не е какъвто беше. Така се е случвало постоянно в историята на вирусите. Лошото е, че господин Костадинов знае тези неща. И той просто употребява лековерността на гласоподавателите за личните си политически цели. Затова не е изчезнала Възраждане - това следва да се случи, както и с вируса ", сподели Пейков.

Изолацията на инфектирани ще продължи да се ползва в лечебните заведения като част от дейностите по предварителна защита и надзор на възникването на вътреболнични инфекции.

Световната здравна организация (СЗО) " приключи оповестената неотложност за публичното здраве " поради ковид на 5 май тази година.

Досега лицата, при които COVID-19 беше лабораторно потвърден трябваше да се изолират за интервал от 7 дни, а контактните лица подлежаха на 5-дневна карантина.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР