За първи път от 2019 г. доходността по германските облигации ...

За първи път от 2019 г. доходността по германските облигации

За първи път от 2019 г. доходността по германските облигации е над нулата

За първи път от 2019 година доходността по немските облигации е над нулата Анализатори чакат доходността по бундовете да доближи 0,15% в края на годинатаПрепоръчай (0)
Бяха нужни доста опити, само че в този момент пристигна моментът. Краят на негативните лихвени проценти настава и в Германия. Доходността по десетгодишните немски облигации, известни на профилиран диалект като бундове, напусна негативната територия в сряда сутринта за първи път от май 2019 година насам. В своя пик тя доближава 0,0006%.

Това е значимо, защото десетгодишните бундове се смятат за референтен индикатор за развиването на дълготрайните лихвени проценти на финансовия пазар - освен в Германия, само че и в цялата еврозона. Доходността по облигациите на други страни от еврозоната се мери по отношение на бундовете, както и доходността на корпоративните облигации. Десетгодишните бундове са и решителен ориентир за лихвите по ипотечните кредити, написа немският Handelsblatt.

Откакто доходността по десетгодишните облигации за финален път бе над нулата преди съвсем три години, пазарът на облигации се развива на високи обороти.

Избухването на пандемията от Covid-19 с късия срив на фондовите пазари и последвалите понижения на лихвените проценти и покупки на облигации за милиарди от Европейската централна банка (ЕЦБ) доведоха до намаляване на доходността, която се движеше в посока, противоположна на курсовете на акциите, до исторически най-ниското равнище от минус 0,9% през март 2020 година

Отрицателната рента значи, че вложителите в Германия заплащат самобитна такса за това, че могат да влагат парите си безвредно. Така светът, в който спестителите получават рента за това, че дават пари назаем, още веднъж се прекатурна с главата надолу.

Съединени американски щати като фактор за смяна на лихвените проценти

Сега обаче на хоризонта се обрисува действителен поврат в лихвените проценти, като се стартира от Съединени американски щати. Федералният запас на Съединени американски щати (Фед) най-вероятно ще увеличи главните лихвени проценти през март за първи път от декември 2018 година насам. До края на годината евентуално ще последват още три стъпки - това съмнение се наложи през последните седмици.

Огромното ускорение на инфлацията не дава на Фед различен избор. През декември цените в Съединени американски щати се повишиха със 7%, което е най-високото равнище от 40 години насам. Още през ноември Федералният запас на Съединени американски щати стартира да понижава месечните си покупки на облигации. През годината може да се стигне до това Фед да спре да заменя падежиращи облигации. Това отстрани голямото търсене на лихвоносни скъпи бумаги.

Ето за какво доходността в Съединени американски щати към този момент се увеличи доста по-силно, в сравнение с в Германия и Европа. Доходността по десетгодишните държавни облигации на Съединени американски щати неотдавна доближи най-високото си равнище от януари 2020 година насам - малко над 1,8%. През март 2020 година тя доближи историческия си най-малко от малко над 0,3%.

В еврозоната ЕЦБ също стартира да понижава покупките си на облигации. Според Улрих Щефан, основен капиталов пълководец за корпоративни и частни клиенти в Deutsche Bank, поврат в главните лихвени проценти „ към момента не се вижда на хоризонта ". Пазарите обаче ненапълно са изпреварили кривата. Пазарите на лихвени фючърси посочват, че до края на годината се чака напълно леко нарастване на лихвения % от нула до 0,1%.

Колко още ще пораства доходността?

Ето за какво съгласно икономистите повишаването на доходността на облигационните пазари евентуално ще бъде лимитирано. 20-те анализатори, които постоянно се интервюират от Bloomberg, допускат, че доходността по десетгодишните немски облигации ще доближи приблизително 0,15% в края на годината.

Инвеститори като Константин Вайт, началник на отдела за ръководство на портфейлите за Европа в най-големия вложител в облигации в света Pimco, даже позволяват, че доходността по десетгодишните облигации може още веднъж да спадне до минус 0,5%.

Според него една от аргументите за това е дълготрайната ориентировка на централните банкери. В предварителните си насоки от декември ЕЦБ приема, че няма да увеличи лихвените проценти до края на чистите си покупки на облигации. А покупките на облигации ще продължат до края на годината. Това на процедура изключва опцията за повишение на лихвените проценти през тази година.

Вайт също по този начин чака, че с помощта на този инструмент ЕЦБ ще успее да предотврати „ разпространяването на болестта на доходността от Съединени американски щати “. Други стратези са по-скептични. Мартин Люк, пълководец по финансовите пазари в Blackrock, най-големият фонд в света, споделя: „ Няма действително делене на двата пазара ". Опитът демонстрира, че трансатлантическият спред - разликата в доходността по американските и немските държавни облигации - не се усилва с повече от два процентни пункта.

Blackrock чака доходността по десетгодишните държавни облигации в Съединени американски щати да се увеличи до 2,5%, а на бундовете - надлежно до 0,5%. Това би било доста нарастване, само че към момента не е трагично. През последните 20 години доходността по десетгодишните бундове бе приблизително 2%.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg