За първи път от 1997-а страната ни влезе в новата

...
За първи път от 1997-а страната ни влезе в новата
Коментари Харесай

БЮДЖЕТ 2022: 93 млн. лв. за безплатни детски градини и ясли, 250 млн. за доболнична помощ

За първи път от 1997-а страната ни влезе в новата година без финансова рамка

„ Голяма част от политиките, които са заложени в съдружното съглашение, няма по какъв начин да бъдат остойностени в този бюджет поради късото време. Но имаме планувана актуализация в средата на годината, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се пробва да реализира трайна смяна в параметрите и траекторията на икономическия напредък на страната”.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев, който показа акцентите във финансовата рамка за 2022 година,предаде NOVA.

За първи път от 1997г.насам страната ни влезе в новата година без призната финансова рамка.

В бюджета има три съществени акцента: повишаване на финансовите вложения,на вложенията в хора и обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот за всички български жители.

„ Заложен е растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8 на 100, както и понижение на безработицата и недостиг без Коронавирус ограниченията от 2,5 на 100, а с тях - 4,5%”, уточни Василев.

Предвидено е и удвояване на финансовите вложения.

"Инвестициите в хора са най-важният прийом, с цел да успеем да реализираме високи равнища на приход и спокоен живот. Предвиждат се вложения в детското опазване на здравето, спомагателни дотации за болнични заведения и такива в отдалечени райони, които не могат да се устоят единствено с пари от Здравната каса ", уточни отрасловият министър.

13 млн. лева.ще бъдат инвестиранив безвъзмездни детски ясли от 1 април,а 80 млн. лева.- за безвъзмездни детски градини.Още70 млн. лева.се отпускат за изграждане и разширение на детски градини. "За родителите, които нямат опция да запишат децата си там, ще има обезщетения ", даде обещание отрасловият министър.

23 млн.лв. се дават за финансиране на здравно обслужване в здравните кабинети на училиша, ясли и детски градини.

Учителските заплати се резервират на равнище 125% от междинната работна заплата, което означавадопълнително 315 млн. лева "16 млн. лева.се дават за подмомагане на храненето, с цел да имат децата естествени закуски ", акцентира Василев.

"Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по просвета. 5,5 млн. лева.ще отдатза нарастване на стипендиите. Отделят се и 36 млн. лева за по този начин нужните поправки на галерии, театри и опери ", уточни Василев.

250 млн. лева пъкще отидат за доболничната помощ.

90 млн. лева се отпускатза повишение на фамилните помощи за деца. 56,7 млн. лева.ще отидат за възстановяване на изискванията заприобщаване на обществени групи и хора сувреждания. С 223 млн. лева.ще се обезпечиефектът на минималната работна заплатаи повдигането на коефициента на заплащанетона персоналните асистенти. 50 млн. лева.ще отидат за целеви помощи за отопление.

10 млн. лева ще бъдат дадени заувеличаване на дневния размер на компенсацията забезработица. 22 млн. лева се дават за нарастване наразмера на компенсацията за гледане на дете до 2-годишна възраст. 852 млн. лева.са заделени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР