За първи път от 1962 г. Иран поиска от Международния

...
За първи път от 1962 г. Иран поиска от Международния
Коментари Харесай

За първи път от 60 години Иран иска заем от МВФ - за борба с коронавируса

За първи път от 1962 година Иран изиска от Международния валутен фонд (МВФ) незабавно финансиране, помощ в битката с епидемията от ковид (COVID-19), която болести повече от 10 000 души и лиши стотици животи до момента, оповестява радио " Фарда ".

В " Туитър ", външният министър Мохамад Джавад Зариф съобщи, че Иранската централна банка е поискала достъп до финансиране от МВФ за страни, наранени от ковид.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че страните, наранени от COVID19, ще бъдат подпомагани посредством бърз финансов инструмент, написа Зариф добавя, че Иранската централна банка е поискала " достъп до този инструмент неотложно ".

" Бордът на МВФ би трябвало да се придържа към мандата на фонда, да застанете от вярната страна на историята и работи отговорно ".

По-рано в четвъртък шефът на иранската централна банка Абдолнасер Хемати съобщи, че е писал до Георгиева и е изискал 5 милиарда $ от незабавния фонд на Rapid Financial Instrument, с цел да помогне на Иран да се бори против ковид.

Георгиева разгласи на 4 март, че интернационалният орган отпуска 50 милиарда $, с цел да помогне за справяне с световната рецесия обвързвана с ковид.

Иран е измежду страните, които са най-силно наранени от ковид. Иранската стопанска система е под огромен напън още преди да стартира коронавирусната рецесия. Американските наказания, въведени още веднъж през 2018 година, когато Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарното съглашение сред Иран и международните сили, изчерпаха валутните запаси на страната.

Иран е измежду 44-те страни, поканени на конференцията в Бретън Уудс, публично известна като Паричната и финансова конференция на Организация на обединените нации, през 1944 година, която докара до основаването на МВФ. През 1951 година Иран получава заем, еднакъв на една четвърт от заема си за първи път. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР