За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди

...
За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди
Коментари Харесай

Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

За първи път Националният книжовен музей Пейо Яворов връчи награди на възпитаници, отдадени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше проведено от  Националния книжовен музей и Института за литература при Българска академия на науките. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата премия за есето си за Яворов и любовта.

Доцент лекар Елка Трайкова показва, че паметта за поета е памет за културата

Няма заслужен живот в сегашното, в случай че не познаваме своята културна памет.  Много мъчно бихме създали и едно положително за нас бъдеще. Яворов е бил доста деен и в публичния и даже в революционния живот на България. Знаем неговия блян, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е взел участие с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е в действителност персона, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време.  Трябва да горим с проблемите на нашето време, в случай че желаеме да го променяме, в случай че желаеме да живеем пълноценно...

Просто би трябвало да горим с проблемите на нашето време, в случай че желаеме да го променяме и в случай че желаеме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, сподели новият шеф на музея Атанас Капралов.

Тя към този момент беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, дружно с Министерство на културата, да стане по този начин, че в близко време да се върне на страната, тъй като това е основна къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на премията, отдадена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета не престават с галерия и конференция за творчеството му.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР