За първи път на врачанска сцена на 3-ти ноември /петък/,

...
За първи път на врачанска сцена на 3-ти ноември /петък/,
Коментари Харесай

За първи път на врачанска сцена тази вечер Симфониета Враца представя Панталоне и Колумбина и Театралният директор

За първи път на врачанска сцена на 3-ти ноември /петък/, ще чуем забавните и доста обичани по света шедьоври „ Панталоне и Коломбина “- балет-пантомима от В.А. Моцарт и „ Театралният шеф “- опера- зингшпил от В. А. Моцарт, под съпровода на Симфониета-Враца, със солистите на „ Малък Оперен Театър “ и „ София Мим спектакъл “.

Под диригентската палка на Никола Петров, хореографията на Катя Богданова, Иван Недялков и режисурата на Петко Бонев, ще се насладим на осъществяванията на солистите:

В „ ПАНТАЛОНЕ И КОЛОМБИНА “: Дарио Йовчески, Георги Банчев, Мартин Виденов, Лора Николаева.

В „ ТЕАТРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР “: Филип Иванов, Божидар Връбчарски, Михаела Генова, Даниел Атанасов, Мария Пружинска, Мария Лунин, Божидар Кожухаров, със специфичното присъединяване на: Зорница Дамянова, Димитрина Кечеджиева, Димитър Зашев.



Тази музика е директно обвързвана с персоналния опит на В. А. Моцарт по време на общественото показване на към момента модерния тогава род – пантомимични балети по образците на италианската Commedia dell`arte.

Вписмо до татко си, Моцарт разказва че самият той е играл Арлекин в това произведение, неговата снаха –Коломбина и неговия шурей е Пиеро. Така че това е доста персонална музика, която Моцарт е написал за себе си и фамилията си, което е доста скъпо. Композиторът измисля и сюжет, от който са непокътнати дребни фрагменти над първата цигулкова партия, за жалост останалите елементи са изгубени КV 446 416d.

През 1783 година Моцарт композира тридесет минутната пантомима „ Pantalon und Columbine “ (наричана още „ Арлекиниад “, „ Маскарад “ или Музика за пантомима) за един от виенските балове с маски. Музиката е била замислена за струнни принадлежности като е оживяла единствено част от първа цигулка, съхранявана от Градската библиотека на Берлин, по която творбата е реконструирана.

„ Театралният шеф “ е едноактна комична опера вид зингшпил, по либрето на Готлиб Стефание. Моцарт написа операта на музикално съревнование на 7 февруари 1786 година, извършено в двореца Шьонбрун във Виена, под патронажа на императора на Свещената Римска империя и Ерцхерцог на Австрия – Йозеф II. Може да се открие аналогия в характера на увертюрата с тази на операта „ Сватбата на Фигаро “, която е писана по същото време и показана на 1 май 1786 година Има единствено 4 музикални номера в партитурата (с дълготрайност към 30 минути, в това число увертюрата), заобиколени от голям брой говорни разговори. В днешно време текстът постоянно напълно се пренаписва, с цел да е настоящ със актуалните тематики.



Още информация на творчеството на В.А.Моцарт е оповестена в каталога на Симфониета-Враца за Есенния полусезон ’23, който се продава в Билетен център „ Гъбката “ до хотел „ Хемус “.

За билети и информация, телефони -. 0896718303, 0899827060.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР