За първи път на територията на площадката на АЕЦ Козлодуй“

...
За първи път на територията на площадката на АЕЦ Козлодуй“
Коментари Харесай

Американското ядрено гориво вече може да се съхранява в АЕЦ „Козлодуй“

За първи път на територията на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ ще може да се съхранява друго от съветското свежо нуклеарно гориво. Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) е издала лиценз на нуклеарната централа за предпазване на касетите във възела за свежо гориво, оповестяват от ведомството.

Става въпрос за американското свежо нуклеарно гориво вид RWFA, което сега към момента е в развой на лицензиране от нуклеарния регулатор и ще се употребява за блок 5 в „ първа атомна “.

В обсега на позволените действия попадат само приемането и съхранението, прецизират от АЯР. Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде допустима след привършване на стартиралия развой на лицензиране.

Припомняме, че Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) си е сложила вътрешен период до края на месец март 2024 година да има решение за горивото на американската Westinghouse. С него би трябвало да се размени съветското, с което централата до момента работеше.

Реакторът беше зареден последно с съветското гориво на ТВЕЛ при последния планов ремонт през юни. Следващото презареждане, към този момент би трябвало да е с американското гориво и е планувано за април 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР