За първи път на голям екран у нас излиза филм

...
За първи път на голям екран у нас излиза филм
Коментари Харесай

Филм на японския майстор на анимацията Хаяо Миядзаки тръгва по кината у нас

За първи път на огромен екран у нас излиза филм на майстора на анимацията Хаяо Миядзаки, въодушевен от обичаната детска книга на режисьора – „ How Do You Live? “. Премиерата на „ Момчето и чаплата “, след Япония, ще бъде на 8 декември 2023 година в България и Съединени американски щати, оповестиха от Pro Films.

Любопитен факт е, че Хаяо Миядзаки забранява безусловно всякаква реклама преди премиерата в Япония. На 14 юли филмът потегля по кината в Страната на изгряващото слънце, даже без филмов откъс в киносалоните, само че все пак за рекордно къс период доближава бокс-офис от съвсем 56 милиона $.

Филмът споделя историята на 11-годишния Махито, който губи майка си при пожар. Действието се развива в края на Втората международна война и демонстрира класическия за Миядзаки контрастност сред суровата действителност на живота и магичния вътрешен свят на основните герои. След гибелта на брачната половинка си, бащата на Махито заживява със сестра ѝ Нацуко в отдалечено имение със странна история и още по-чудновати жители. 



Там, една чапла проговаря на дребния Махито и го привиква в тайнствена кула, а когато новата му майка изчезва, дребният воин не се поколебава нито за момент и потегля на задача, с цел да я избави. Воден от сивата чапла, той несъзнателно се придвижва в успореден свят, в който изкривени облици от действителността се преплитат и съжителстват с духове и кръвожадни птици. А Махито открива, че има доста по-важна роля, в сравнение с е предполагал.

Хаяо Миядзаки е японски режисьор, аниматор, създател на комикси, публицист, продуцент и сценарист. От дете мечтае да стане създател на манга. Той чете илюстровани детски разкази и се възхищава на изобретателните им създатели. Натрупва опит в взаимната си работа с изтъкнати японски сценаристи и режисьори. През 1979 година му се дава опция да режисира първия си пълнометражен анимационен филм „ Люпен III, замъкът на Калиостро “.



След интернационалния триумф на кино лентата „ Наусика от долината напразно “ (1984), Миядзаки основава студио „ Гибли “. Успехът на Миядзаки в анимационното кино е толкоз огромен, че той е сравняван с американеца Уолт Дисни. През 2006 година списание „ Тайм “ го афишира за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години. 

През 2014 година Джон Ласитър – креативният шеф и началник на Pixar Animation и Walt Disney Animation, споделя за Хаяо Миядзаки: „ Когато в „ Пиксар “ или „ Дисни “ стигнем до задънена улица с някоя концепция, постоянно си пущам филм на студио „ Гибли “, с цел да получа ентусиазъм “.



Много от филмите, режисирани от Миядзаки, са печелили „ Голямата премия за аниме ” – „ Наусика от долината напразно “ (1984), „ Лапута: Замъкът в небето “ (1986), „ Моят комшия Тоторо “ (1988) и „ Доставките на Кики “ (1989). The Wind Rises (2013) му донася трета подред номинация за „ Оскар “ и премията „ Златен глобус “. 

Хаяо Миядзаки има десетки филми и награди, измежду които номинация за „ Оскар “ – за „ Подвижният палат на Хоул “, и „ Оскар “ – за „ Отнесени от духовете “ (печели в конкуренция с „ Лило и Стич “, „ Ледена ера “, „ Планетата на съкровищата “ и „ Спирит “). 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР