За първи път ЕС приема закон, с който журналистите ще

...
За първи път ЕС приема закон, с който журналистите ще
Коментари Харесай

За първи път ЕС въвежда със закон защита на журналисти

За първи път Европейски Съюз приема закон, с който публицистите ще бъдат предпазени от напън, закани и подслушване. Държавите членки ще бъдат длъжни да осветят собствеността на медиите и да създадат обществено финансирането, което дават на публицистите. Европейски ръб ще следи за централизация на пазара. Създават се условия публичните медии да бъдат самостоятелни от ръководещите, като се одобряват нови правила за установяване на бюджетите им. Въвеждат се съответни условия в процедурите за избор на генерални шефове и членове на управителните препоръки.

Това стана допустимо, откакто в сряда Европейският парламент одобри с огромно болшинство регламента, озаглавен Европейски акт за независимост на медиите. Той ще се ползва в  националното законодателство непосредствено, без тълкования.

Докладчик от името на социалистите и демократите по закона беше евродепутатът Елена Йончева. „ Идеята за Медийния акт и неговото основаване стартира преди войната в Украйна. Разбираеми са опасенията, в случай че не се прочете текстът, че той е продължение на войната в ролята на цензор на информация. Но това не е по този начин. Медийният акт е спънка пред възможни планове на Брюксел да поеме в тази посока, несъмнено, в случай че има кой да го отстоява. “, разяснява тя след гласуването в сряда.

Елена Йончева уточни, че с новия закон ще се отхлаби хватката на бизнеса и властта върху свободните медии и ще се основат условия за самостоятелна публицистика.

„ Това беше дълга борба, почнала още преди няколко години, когато малко на брой виждаха нуждата от сходно законодателство. Радвам се, че успяхме да убедим Европейската комисия в тази самодейност и като докладчик от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент имах опция да предложа редица основни ограничения, които залегнаха в законодателството. С новия Медиен акт ще се подхващат ясни ограничения за осветление на собствеността на медиите, както и приходите от държавното финансиране, което в действителност е най–ефективният инструмент за налагане на въздействие от страна на ръководещите. Това са решителни стъпки за разкъсване на порочната взаимозависимост сред медии, бизнес и политика “, разяснява още тя.

Евродепутатът открои и още една смяна, за която тя настояваше. „ Особено тежка беше битката против случайното събаряне на качествено медийно наличие от страна на платформи като Facebook, Екс - някогашната Туитър и Тикток. Досега тези обществени мрежи, основани отвън Европа, най-често Съединени американски щати и Китай, имаха свободата да смъкват по лично предпочитание, по свое убеждение медийни изявления. От в този момент нататък ще има ясни правила и опция за медиите да пазят изявленията си и да подават сигнал при тенденциозни решения от страна на огромните платформи. “ Комисарят Вера Йоурова напомни в пленарната зала в Страсбург, че Медийният акт ще си взаимодейства и с Акта за цифрови услуги, както и с новото законодателство, което се отнася до изкуствения разсъдък. Този акт е опасност единствено против тези, които желаят да трансфорат медиите в пропагандни принадлежности, сподели тя.

Една от най-тежките борби при разискването на законопроекта беше обвързвана с опцията публицистите да бъдат подслушвани с оправданието за нужда поради националната сигурност, сподели още Елена Йончева. Тази малка врата беше затворена, макар гневния отпор на страни като Франция. „ Успяхме да въведем правила, които да подсигуряват ефикасна отбрана за публицистите против напън и подслушване, в това число и посредством нови и бъдещи технологии, като да вземем за пример софтуера Пегас “, съобщи тя.

В дебатите в пленарната зала във вторник вечерта представителите на Гърция упорстваха даже за по-голяма роля на Европейската комисия в спазването на тези условия. Стелиос Кулоглу напомни следствието на публицисти в Гърция, което сподели, че медии, политици и деятели са били подслушвани със софтуера Predator. През 2021 година в страната беше погубен журналистът Йоргос Карайваз, а убийството му още не е разкрито. Моля Ви, пробвайте да укрепите позициите на този акт, обърна се Стелиос Кулоглу към комисар Вера Йоурова.

Няколко дни преди да убита през 2017 година проверяващата журналистка Дафне Галиция сподели, че върху вестника, за който работи, има напън, напомни Дейвид Каза от Малта. Най-сетне за медиите има щит, съобщи той.

Настояване за по-голямо ангажиране на Европейски Съюз в отбрана на публицистите се чу и от евродепутати от Словакия, Словения, Малта, Полша, Хърватия и други страни.

С новия закон се основава европейски медиен ръб, който ще се състои от представители на националните регулатори и ще има консултативна роля по използване на регламента. Опасенията, че той ще има пълномощия да упражнява цензура са неоснователни.

„ Ще стане ли по-свободна публицистиката след приемането на Медийния акт? Медиен закон, и най-хубавият, самичък по себе си не може да направи публицистиката качествена, освободена от политическо и бизнес въздействие. Но закон, който пази журналиста, е инструмент, който може да се употребява от тези, които желаят да се борят за опцията да бъдат точно публицисти, а не пропагандисти. “, разяснява Елена Йончева.

Медийният акт ще влезе в действие последователно в границите на идващите 15 месеца.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР