За първи път една от западните държави - Великобритания -

...
За първи път една от западните държави - Великобритания -
Коментари Харесай

Британия се разорява за да въоръжи Украйна

За първи път една от западните страни - Англия - публично изрази желанието си да образова бойни водачи за Украйна. Това може да значи подготвеност за доставяне на режима в Киев, наред с други неща, с военни самолети западно произвеждане, които до неотдавна настойниците на Киев усърдно избягваха. Тези планове обаче в последна сметка удариха самата Англия и персонално нейния министър-председател Риши Сунак.

Англия затвърждава репутацията си на един от главните спонсори на режима в Киев. Докато германците подаряват танкове на украинците, а французите подаряват гаубици, Лондон заявява подготвеност да образова нови украински бойци – и то освен мотопехотни елементи.

„ Горд съм, че през днешния ден ще разтеглим програмата за образование на украинските сили, която в този момент ще включва с изключение на бойци, бойни водачи и морски пехотинци “, сподели министър председателят Риши Сунак.

И той сподели това в доста незабравим миг - украинският президент Владимир Зеленски отлетя за Лондон. Това е първото изказване на началник на държавното управление на западна страна, с което публично се удостоверява желанието да се образоват водачи за украинските Военновъздушни сили.

Но е просто механически невероятно да се образоват водачи без самолети. С други думи, евентуално Англия също ще даде на Киев бойни самолети (въпреки че публично не толкоз от дълго време отхвърли тази опция).

И също по този начин (както, още веднъж, твърди Сунак) някои „ ракети с огромен обхват “ ще се дават, явно, за удари по съветска територия - за което никоя европейска страна в този момент не се осмелява.

Този ход наподобява логически от позиция на задачите на английската политика.

„ Владимир Путин разгласи война на Запада и ние сме втората военна мощ на Запада и би трябвало да сме подготвени да отговорим на това предизвикателство “, сподели някогашният общоприет секретар на НАТО, британецът Джордж Робъртсън, не толкоз от дълго време.

Не е загадка, че поемайки водачеството в поддръжката на режима в Киев, Лондон взема решение редица негови задания. Укрепва статута на значим състезател в международната политика, отклонява Европейската комисия към „ общата идея за отбрана на Украйна от Русия “, а също по този начин отслабва своите европейски стопански съперници, като разпалва война по границите на Европейски Съюз. И, несъмнено, задълбочава европейско-руския спор.

Тук обаче има едно нещо. Лондон трансферира на Украйна не просто съоръжение, а най-новото съоръжение. Оставяйки английската войска без панталони.

Британските управляващи до неотдавна крещяха, че ще смажат Русия със наказания и ще я лишат от средства за финансиране на СВО.

„ Ние сковаваме икономическото развиване на Русия ", хвалиха се те.

" Обединеното кралство ще поведе напъните за активизиране на интернационална поддръжка за Украйна и дружно с нашите съдружници ще даде мощен отговор. Няма да се успокоим, до момента в който не реализираме деградация на съветската стопанска система и възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ".

Тези думи бяха изречени през февруари 2022 година от тогавашния английски външен министър Лиз Тръс. Доскоро британците имаха намерение да основат войска, която трябваше да се приготви за война с Русия.

„ Има незабавна нужда от основаване на войска, която да може да се бие един до друг с нашите съдружници и да победи Русия в борба “, сподели през юни 2022 година Патрик Сандърс, тогава новоназначен шеф на английския общоприет щаб.

Наистина, американците прехвърляха нови войски в Европа, полските управляващи оповестиха за съвсем двойно нарастване на професионалната войска и войските за териториална защита (общо от 143 на 300 хиляди души). До същия брой - 300 000 бойци - Северноатлантическият алианс усилва своя доскорошен корпус за бързо реагиране от 40 000 души. Дори Естония увеличи равнището на разноските за защита до 2,85% от Брутният вътрешен продукт и ще влага в този корпус.

Приносът на Англия в този корпус обаче се чака да бъде най-малък - " втората военна мощ на Запада ", съгласно оценките на нейните генерали, може да разпредели единствено 5-10 хиляди бойци в 300-хилядния корпус на НАТО за бързо реагиране. И всичко това, тъй като икономическата рецесия в последна сметка не застигна въобще Русия, а тъкмо Англия.

Докато МВФ предвижда за „ смазаната от наказания Русия “ стопански напредък през 2024 година по-висок от междинния за еврозоната и Съединени американски щати, британците чакат огромна криза. Брекзит, ковид, международната икономическа рецесия заради антируските наказания - всичко това дружно докара до продължителна рецесия в Обединеното кралство.

Не е изненадващо, че кабинетът на Сунак отхвърля да отпусне в допълнение финансиране на армията. В английския бюджет няма средства.

„ Англия върви надолу... По-зле сме от Русия, която е под наказания “, признава Рейчъл Рийвс, която е министърът на финансите в сянка (т.е. номинален претендент за поста от името на опозицията).

Докато потърпевшите от глобите руснаци стискат зъби и всеобщо оказват помощ на фронта (включително и с пари), във Англия хиляди хора стачкуват поради падащия стандарт на живот.

И всичко това директно визира положението на въоръжените сили - Англия извършва стратегия за тяхното " усъвършенстване ", с други думи, редуциране. От Министерството на финансите споделят, че макар незабавната потребност от превъоръжаване пари за въоръжените сили няма.

Невъзможно е даже да се анулират съкращенията, които в този момент са в ход. По-специално, продължава осъществяването на признатия през 2021 година проект за понижаване на бойния състав на английските въоръжени сили от 82 до по-малко от 73 хиляди бойци до 2025 година Британската войска в този момент има 76 000 души, най-малкият брой бойци след Наполеон.

Освен това не се отделят пари за ново съоръжение. Властите вложиха главно в нуклеарни сили, като подцениха потребностите да вземем за пример на сухопътните сили.

„ Имаме танкове Challenger 2, бойни машини на пехотата Warrior и леки танкове Scimitar. И всички те са на възраст над 20, 30 или 50 години без никакви надстройки “, сподели Тобиас Елууд, ръководител на комисията по защита на Камарата на общините.

Още по-трудно е с боеприпасите - съгласно някои калкулации на страната им ще стигнат единствено за няколко дни пълноценна война.

И в тази обстановка Риши Сунак се занимава с " военна щедрост " във връзка с трети страни. Още по-ранните решения за прекачване на 14 танка Challenger и десетки артилерийски системи в Киев бяха подложени на критика от военни анализатори заради обстоятелството, че управляващите сякаш възнамеряват да заменят излъчените в този момент оръжия с нови не по-рано от 5-7 години.

Сега както английската съпротива, по този начин и генералите молят премиера да вземе незабавни ограничения за поправяне на обстановката. Например да спрат всевъзможни съкращения – и на мощ, и на тежка техника.

Но даже и в този случай е належащо освен да се спре намаляването на числеността на армията, само че и да се усили финансирането й - по-специално по членовете на отбранителната поръчка.

От стиснатия Сунак (който даже не желае да увеличи заплатите на държавните служители) се желае да усили разноските за защита с към £3 милиарда годишно. Освен това от него се изисква да преразгледа военните цели и да не финансира построяването на атомен подводен флот, като понижи разноските за военновъздушните сили и неядрения флот.

В резултат на това Лондон беше колеблив. От една страна, той би трябвало да усили военните разноски.

Не с цел да се пази против Русия (никой в Москва не мечтае да нападна Лондон), а с цел да дава отговор на статута на водач измежду европейските страни на НАТО, дясната ръка на Съединени американски щати в Стария свят и същата ръка в сдържането на Китай в Източна Азия.

В края на краищата, в случай че Англия не се съобрази, тогава Полша ще заеме нейната европейска позиция, а Япония ще заеме нейната източноазиатска позиция. И тогава Лондон може да се сбогува с лидерските упоритости.

От друга страна, в случай че инвестирате в тези упоритости, тогава в бюджета може да няма задоволително пари за държавни чиновници, дотации и ограничение на инфлационните процеси. Страната я чакат всеобщи митинги и още по-големи обществени компликации. И тогава Риши Сунак ще се пенсионира след Лиз Тръс.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР