За първи път е установено, че крокодил е забременял сам

...
За първи път е установено, че крокодил е забременял сам
Коментари Харесай

Крокодил направи девствено раждане за първи път

За първи път е открито, че крокодил е забременял самичък в зоологическа градина в Коста Рика.


Малкото крокодилче е клон на майка си, като е 99,9 % идентично с нея.

Феноменът на по този начин нареченото " девствено раждане " е откриван при типове птици, риби и други влечуги, само че в никакъв случай до момента при крокодили, заяви Би Би Си.

Възможно е чертата да е наследена от постепенен предходник, тъй че динозаврите също да са били способни на самовъзпроизводство, считат учените.

Яйцето е снесено от 18-годишен женски американски крокодил в парк " Рептилания " през януари 2018 година Зародишът в него е бил изцяло завършен, само че мъртвороден и не се е излюпил.

Крокодилът през целия си живот е бил държан настрана от други крокодили.

Научният екип на парка се свързал с американски екип от Политехническия университет във Вирджиния, който е профилиран в девствените раждания, известни от научна позиция като партеногенеза.

При разбора на плода той е бил 99,9% еднакъв с майка си, което значи, че не е имал татко.

Изследователите считат, че крокодилите може да основават партеногенетични деца по-често и до момента да са останали незабелязани, тъй като хората не са търсили такива случаи.

Освен това партеногенезата може да настъпи даже при съществуването на мъжки екземпляри, заради което е допустимо случаите на партеногенеза да са останали незабелязани.

Еволюционната причина за партеногенезата при другите типове към момента е незнайна, само че случаите се появяват все по-често в научната литература, евентуално тъй като откривателите към този момент я търсят.

Една от теориите е, че това е механизъм против изгубването, който се задейства, когато числеността на даден тип понижава.

" Това ново доказателство предлага примамливи прозрения за вероятните репродуктивни благоприятни условия на изчезналите родственици на крокодилите, а точно динозаврите ", споделят учените. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР