За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от

...
За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от
Коментари Харесай

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

За първи път два журиращи състава ще присъждат премиите от Международния фестивал на монодрамата „ Соло акт “ в Габрово.

Габровският спектакъл, който е уредник на събитието, е поканил петчленно професионално жури от специалисти в региона на театъра и културата. Другото жури е различно и в него влизат трима локални публицисти. Двата журиращи състава ще се допълват в преценката си за спектаклите и ще работят без значение един от различен.

„ Соло акт “ стартира на 2 април 2022 година с публично разкриване от 18.00 часа на сцената на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “. Начало ще даде спектакълът „ Аз победих “ на режисьорката Ана Батева. В основната роля влиза Мартина Пенева. Постановката е по текста на Ярослава Пулинович. Обявеният в програмата моноспектакъл „ Мечтата на Наташа “, също по пиеса на Пулинович, няма да се състои. Зрителите ще имат опция да видят неговото продължение в представлението „ Аз победих “. Историите в двете постановки са самостоятелни една от друга. Това, което ги свързва, е тематиката за възпитанието на децата. Фестивалът ще продължи до 7 април на четири подиуми в града: габровския спектакъл, Държавен куклен спектакъл – Габрово, зала „ Възраждане “ и спортна зала „ Орловец “.

В състава на професионалното жури влизат театроведите Емилия Илиева и Людмила Оспадова, Алфидин Ахмедов – шеф на Държавен куклен спектакъл – Габрово, Иван Христов и Даница Янакиева.

Емилия Илиева е приключила театрознание в НАТФИЗ. Има опит в организирането на Международния сценичен фестивал в Сибиу, Румъния. Била е помощник към фестивалните бюлетини на Международните театрални фестивали „ Варненско лято “ и „ Друмеви театрални празници. Нова българска драма “. Работила е като публицист за предаването „ Без маски “ по радио „ Алма матер “. Работила е в Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ като младши специалист по маркетинг и реклама.

Людмила Оспадова е драматург и театровед от Николаевския трагичен спектакъл от Украйна. Тя е част от групата жени-бежанци от Николаевския спектакъл, намерили леговище в Габрово.

Алфидин Ахмедов е шеф на Държавен куклен спектакъл – Габрово от 2020 година Завършил е актьорско майсторство за трагичен спектакъл и магистратура по „ Мениджмънт в театралните изкуства “ в НАТФИЗ. Като артист е работил в Сатиричния спектакъл и в Младежкия спектакъл. Ръководил е „ Продажби и маркетинг “ в Музикално-драматичния спектакъл във Велико Търново.

Иван Христов е един от основателите на литературния уебсайт „ Тетрадката “. По обучение е историк. Занимава се с лирика и е един от създателите на уеб страницата „ Тетрадката “. Даница Янакиева е общински консултант от Общински съвет – Габрово. Има любителски опит от театралните школи. Заместник-председател е на фондация „ Габрово – преди и в този момент ”.

Професионалното жури ще дефинира носителите на шест награди в пет категории. Наградите са: „ Изкуството на артиста в моноспектакъла “ – присъжда се за мъжка и женска роля; „ Изкуството на режисьора в моноспектакъла “; „ Изкуството на художника в моноспектакъла “; „ Изкуството на композитора в моноспектакъла “ и „ Най-добър театър “. Наградите ще бъдат статуетка с новия знак на фестивала – петел, и парична сума. Международният фестивал на монодрамата „ Соло акт “ е вписан в Методиката на Министерство на културата за разпределение на средствата от Закона за протекция и развиване на културата. Това значи, че наградените представители на държавни културни институти ще получат спомагателна парична сума за присъединяване си във фестивала.

Алтернативното жури на публицистите ще връчи една премия – „ Гласът на медиите “. Тяхната преценка ще е самостоятелна от избора на професионалното жури.

Публиката също няма да остане безучастна, а ще дефинира своя любимец измежду постановките посредством гласоподаване. Тяхната премия ще бъде „ Гласът на публиката “. Всички участници във фестивала „ Соло акт “ ще бъдат отличени с грамоти.

Цялата стратегия на събитието може да бъде забелязана на интернет страницата на габровския трагичен спектакъл.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР