За първи път десният кандидат е наистина десен, а левият

...
За първи път десният кандидат е наистина десен, а левият
Коментари Харесай

Вотът в столицата слага край на прехода. Потомък на ДС помита София на умните и красивите

За първи път десният претендент е в действителност десен, а левият в действителност ляв

Основната поука от абсурда с машините е, че би трябвало да се откажем от тях. Дори да няма нищо неправилно, постоянно ще има мотив за скандал. Защо най-накрая не вземем ум от Европа?

Липсата на машини съгласно мен дори оказа помощ на ПП/ДБ да се показа превъзходно в София. Техният загубен електорат не е имал собствен кмет от 2005 година, а не щеш ли в този момент е единствено на една крачка от триумфа. Ако това не ги убеди в изгодата от мажоритарните избори, значи не схващат интереса си.

Столицата претърпява исторически прелом, който повлича и цяла България.

Помислете си единствено - в случай че Васил Терзиев се бе явил на кметски избори в София през 90-те години, щеше ли да вземе даже и 1 глас от синия електорат? Абсурд! Днес обаче потомъкът на Държавна сигурност опустошава София на умните и красивите, София на дясно-сините. Историята потегли наобратно!

А против него се изправи първият достоверен левичар от Българска социалистическа партия - Ваня Григорова. Тя пък е лицето на синдиката “Подкрепа ”. Помните ли? В далечната 1990 година неговият водач лекар Тренчев беше основният душманин на комунистите. Той хипнотизираше сините тълпи. Да, нещата се обърнаха. Най-сетне десният е в действителност десен, а левият е в действителност ляв и с това най-сбърканият и най-дълъг преход в Източна Европа завършва.

Победата на Терзиев поставя точката на прехода.

Чрез него умно-красивият електорат най-накрая намира себе си. Оттук нататък ровенето в предишното остава за историците и сектите. Вярно, група остарели кинжали от ранното Съюз на демократичните сили наскачаха против Терзиев - Косьо Мишев, Евгени Михайлов, Георги Марков и други герои на жълтите павета в ония години. За тях кандидатурата е проваляне, извращение и слънчево затъмнение.

Реалистът би споделил, че в действителност кинжалите работеха за ГЕРБ. Целта беше Вили Лилков да дръпне избор от Терзиев и по този начин да изкара напред Хекимян. Но както се оказа, същинският съперник на Хекимян на първия тур не беше Терзиев, а Ваня Григорова. Пак неправилна сметка.

Да ме простят старите кинжали, разбирам тяхната засегнатост, само че схващат ли те от какви политици има потребност дясната концепция в днешното време? Тъкмо господин Терзиев идеално дава отговор на това определение. Защото какво е дясното? Това е политика в интерес на властовия и икономическия хайлайф. Г-н Терзиев произлиза таман от властовия хайлайф и е съумял да влезе в икономическия, без да има концесия за боклука. Така че той е десен отвред.

Който не е склонен, да ревизира в уикито кое е ляво и кое е дясно. Защото през целия преход на тази тематика се пишеше основно лирика. Известният журналист с кодово име Сула също е покъртен от избора на ПП/ДБ и разказва визиите си по този начин:

“Да си десен, значи на първо място да си свободен. А свободата изисква храброст. Означава да разпознаваш лъжепророците, които се показват за носители на твоето кредо, а това изисква просветеност. Да си десен, значи да си персона, а не член на колектива.

Означава да не си бурмичка в огромната машина, а самата огромна машина в нейната целокупност. Да си десен, значи да си пристрастeн към истината. Да си десен, значи да разпознаваш положителното, а не да си го измисляш съгласно моментните си потребности. Да си десен, значи най-накрая, когато му пристигна времето, да застанеш отдясно на Бог. ”

Звучи прелестно! Но тези качества биха отивали и на ляв политик. А на центрист пасват идеално. Хитлер също би ги одобрил, както и Николета Лозанова.

Проблемът е, че тези качества не оказват помощ в политиката, а по-скоро пречат.

Дясното и лявото не са морални категории. И въобще политиката не е конкурс по хубост, тази илюзия умира още през ХV век, когато Николо Макиавели разгласява своя труд “Владетелят ”.

Неочакваният триумф на Ваня Григорова си беше изцяло предстоящ от тези, които наблюдават изявите ѝ. Те са достоверно леви - в пресен контрастност с делата на Българска социалистическа партия в годините на прехода. Не, те не са нито “радикално леви ”, нито “крайнолеви ”, нито “популистки ”, каквото и да значи това. Всичко, което Ваня предлага, е общоприета процедура за социалдемократите в Западна Европа.

Само в ултрадясна България това изненадва този и оня. Видният политолог Огнян Минчев си изяснява нейния триумф с многото рекламни табла и парите зад тях: “Абе доста бързо потегли нагоре Ваня Григорова. Не, по никакъв начин не я недооценявам! …Но Ваня Григорова събира към този момент... 22,2 на 100! Откъде? Сигурно тъй като прави доста дейна акция - билбордовете ѝ в града са очевидно повече от тези на другите претенденти. Ама те костват пари, тези билбордове... Дали Българска социалистическа партия се е опаричила, дали КТ “Подкрепа ”...? Между другото - питали ли сте Румен Радев кого поддържа в София? ”.

Аз не съм броил кой какъв брой табла има, само че доста добре знам, че в страната има голяма потребност от таман подобен политик. В България леви партии няма, всички са десни, а новите “проекти ” се пробват да станат още по-десни. А ние сме най-бедната страна в Европейски Съюз и с най-голямото неравноправие в приходите. Така че, в случай че на тези избори Ваня взема 2 пъти повече гласове от листата на Българска социалистическа партия в София, значи социалистите най-накрая са налучкали вярната формула.

Разсъждавайки за вероятния пробив на Григорова във втория тур, професор Минчев възкликва: “На балотаж синя София ще би трябвало да избира сред претендента с богато прогресивно фамилно минало и кандидатката със ярко и още по-прогресивно настояще и бъдеще... Най-после и Жан Виденов да се усмихне - София към този момент не е “синьо гето ”! Но пък доколкото аз си припомням, при Виденов Българска социалистическа партия издигна за кмет банкера Веселин Йосифов – цялостния противовес на Григорова! И въобще този мит за левичарството на Виденов си е чист мит.

Най-естественото нещо е един ляв политик да пристигна от профсъюзите - точно по този начин пораждат левите партии в Западна Европа. Лявото е егалитарно, то се бори да понижи неравенството.

По това ще го познаете, а не по всеобщата приватизация и ремедетата. Много говорещи и пишещи глави взеха решение, че като изкарат Григорова циганка, това ще потопи гемиите. Но в действителност те пратиха попътен вятър. Откъде се раждат левите хрумвания? От бранителите на бедните и угнетените. Вижте кой работи по градежите, кой събира боклука, кой прави най-черната работа из цяла Европа.

Но до момента в който пиша тези редове, борбата за второто място в София още не е решена – може да победи господин Хекимян. В подобен случай преходът няма да завърши още тази седмица, а другата.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР