За първи път държавата ще финансира част от разкопките в

...
За първи път държавата ще финансира част от разкопките в
Коментари Харесай

Министерство на културата ще финансира разкопките в крепостта Калето

За първи път страната ще финансира част от разкопките в средновековната цитадела " Калето " в Свищов. В града министърът на културата Боил Банов посети разкопките на екипа на професор Николай Овчаров и къщата-музей на Алеко Константинов, която се нуждае от незабавен ремонт.

През първия сезон разкопките в средновековната цитадела " Калето " бяха напълно финансирани от общината с 30 000 лева, по тази причина професор Овчаров се надява за идващия сезон да получи и поддръжка от страната.
Проф. Николай Овчаров, археолог: Но едно 15-20 000, в случай че имаме помощ от страната, няма да е зле. Всичко се складира тука от камъните, с цел да се повдигнат стените, да бъдат забележими от избрани елементи, само че това ще стане когато изцяло бъде оголен обекта.Боил Банов, министър на културата: Когато е подготвен професорът, ще спомагаме финансово. Това в случай че може да се възвърне по допустимо най-прецизния метод, да се реставрира, това е невероятна работа. То ще притегля ужасно доста туристи! Това може да се трансформира в една перла, перла която да бъде връх на всичките старания.
Министър Банов съобщи, че министерството може да обезпечи 80 000 лева, с които да стартира незабавен ремонт на къщата-музей на Алеко Константинов.
Боил Банов, министър на културата: Първо ще подкрепим покрива тази година - август месец ще имаме втора сесия на финансиране, тъй като е огромна полезността и си заслужава в този прелестен град! Следващата година ще дофинансираме извън фасадата.
В Свищов министър Банов посети и античния римски град Нове, както и три читалища в региона, за които са усигурени близо 3 млн. лева по стратегия " Региони в напредък ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР