За първи път чувам, че Борислав Сарафов се плаши от

...
За първи път чувам, че Борислав Сарафов се плаши от
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Не съм забелязал Сарафов да е заплашен, сега ли видя проблемите в прокуратурата

За първи път слушам, че Борислав Сарафов се плаши от нещо, изключително от индивида, който следваше на всички места.

 

Така зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров разяснява пред Би Ти Ви изказването на своя директен началник Борислав Сарафов, което той направи, откакто сутринта основният прокурор отхвърли да си подаде оставката и го упрекна в опит да направи прелом в държавното обвиняване. Сарафов заяви, че се тормози за здравето си и изиска да му бъде назначена защита. Според него Гешев е " невменяем ".

 

" Не мисля, че Иван Гешев има проблеми с емоционалността си и да е податлив да извърши закононарушение, въпреки всичко го познавам от близо 30 години. Не съм забелязал Борислав Сарафов да е бил заплашван. До предишния петък комуникирахме съвършено тримата (Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров - бел. ред.). Изведнъж господин Сарафов провидя някакви проблеми в прокуратурата. Всичко сред нас беше окей досега, в който беше осъществен атентатът против основния прокурор ", съобщи Тодоров.

 

Той напомни, че през декември 2022 година Сарафов е бил определен за втори мандат отпред на следствието. Тогава в своята идея той показал, че всичко е наред в работата на прокуратурата.

 

" Днес видях Сарафов да чете. Не знам дали той го е писал или някой различен. През декември Сарафов беше определен за втори мандат в Националната следствена работа. В отчета му пишеше, че всичко е наред в прокуратурата. Всичко беше наред досега, в който беше осъществен атентата против Иван Гешев - основен прокурор на страна -членка на Европейски Съюз. И се прави предложение за отстраняването му откакто е изработен опит за убийството му. Това е шизофренно ", съобщи Ясен Тодоров.

 

Той отбрани Иван Гешев за наличието на специалиста от Израел на мястото на гърмежа. Според него няма нищо неправилно в това, тъй като той не е взел участие в огледа на следователите.

" Познавам този човек, бил съм в академията, където се приготвят антитерористи от целия свят. Израелските служби са подготвени да спомагат за разкриването на поръчителите и причинителите на атентата. Самият Сарафов сподели в деня на атентата, че това е опит за ликвидиране ", акцентира Тодоров. Той разяснява и желаната му оставка и с какъв брой гласове може да мине тя.

" Най-лесно математически мога да бъда отхвърлен аз, трябват 6 гласа. За Сарафов трябват 8, за Гешев - 17. За основния прокурор има спецална процедура, призната предходната година ", изясни Ясен Тодоров.

 

Зам.-директорът на Национална следствена служба дефинира обстановката като доста неприятна, тъй като от 30 години е следовател и усеща прокуратурата като роден дом. Той изясни, че е реагирал прочувствено на изказването на Сарафов пред Българска телеграфна агенция и откакто се " учудил от катарзиса на Сарафов ", изпратил известието.

" Вероятно то е подразнило Сарафов и го е предиздвикало да изиска оставката ми. Написах го под страст, тъй като бях отчаян. Мислех, че сме в един тим, който работи за България ", съобщи той.

Тодоров сподели още, че му е мъчително за всички хора, които са сложени в унизително състояние. " Трябва да се излезе от това състояние, като се приказват правилните неща. "

Той е безапелационен, че претекстовете на началника му в настояването пред Висш съдебен съвет за освобождението му " искрено не дават отговор на истината ". Мотивът е некоординирани с него медийни изяви. " Абсолютно всички медийни изяви са координирани с пресцентъра на прокуратурата " - съобщи зам.-директорът на Национална следствена служба.

По думите му казусът е станал след разминаването за израелски специалист, огледал мястото на гърмежа.

" На 1 май беше опитът за атентат, терористичният акт, опитът за ликвидиране (на Иван Гешев - бел. ред.). Първия брифинг даде Сарафов и сподели тъкмо това, което и аз удостоверявам - че не е пиратка и не е за заплашване. Във всички медийни изяви по-късно съм се въздържал (от изнасяне на информация) и единствено съм потвърждавал казано от него. В изявление пред Българска национална телевизия споделих за израелския специалист - че на местопроизшествието оказва поддръжка задграничен специалист ", напомни той.

Тодоров описа още, че във вторник пред Министерския съвет Сарафов е споделил, че специалистът е израелски и е експерти по тероризъм.

Същата вечер представителят на следствието е обяснил, че не е знаел за специалиста, а и не е бил задължен, тъй като специалистът " единствено погледнал ". Той е почитан върховен офицер от израелски специфични служби.

" Бяхме дружно и обядвахме, когато това (т.нар. опит за атентат) се случи. Той сподели, че в случай че това се случи в Израел, ще се затвори страната и ще се прибере целият престъпен контингент ", изясни Тодоров.

Именно поради това разминаване се ядосал и Сарафов.

" Пред Българска телеграфна агенция Сарафов съобщи, че, надали не, аз и Гешев сме на страната на неприятните, а той ще пристигна на бял кон и ще оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен. Аз незабавно си зададох въпроса къде е бил Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил склонен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката ", разяснява Тодоров.

На въпрос какво ще прави отсега-нататък Тодоров отговори: " Мисля да си виждам работата ".

Според него членовете на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет би трябвало да изслушат мнението му, когато разискват претекстовете.

По думите му случилото се ще се отрази на работата, тъй като ситуацията е неспокойна, а правосъдната власт до момента е била стожер на държавността.

Тодоров провидя синхрон в изказването на Сарафов и последвалите думи на номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел, че първото нещо, което ще направи нейният правосъден министър, е да изиска оставката на Гешев. Зам.-директорът на Национална следствена служба дефинира това като безусловно неприемливо и нарушаване на правилото за разделяне на управляващите. Без да има претекстове и осъществено действие, да кажеш, че ще внесеш искане, е грозна поръчка, сподели още той.

Ясен Тодоров отговори и на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано през днешния ден уточни, че е предал описи с каузи " на трупчета " в прокуратурата, като уточни, че папки с каузи при него няма.

Зам.-шефът на Следствието е безапелационен, че е правилен на основния прокурор, както е бил правилен и на Сарафов, тъй като те са " чиновници на законността ".

 

На въпрос направил ли е Борислав Сарафов опит за прелом в прокуратурата, Тодоров съобщи, че по този начин наподобява.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР