За първи път антируските санкции няма да бъдат затегнати, а

...
За първи път антируските санкции няма да бъдат затегнати, а
Коментари Харесай

Руското зърно нарушава сценария на антируските санкции

За първи път антируските наказания няма да бъдат затегнати, а в противен случай, ще бъдат смекчени. И това ще засегне, съгласно източници, износа на съветско зърно и торове. Защо Европейски Съюз е подготвен да облекчи изискванията за доставка на съветска пшеница на международния пазар и по какъв начин това може да се свърже със обстановката към газопровода „ Северен поток “?

Европейски Съюз ще промени глобените съветски банки, с цел да размрази отчасти средствата им, с цел да улесни търговията с храни, оповестява „ Ройтерс, “ базирайки се на проектодокумент. Поправките ще създадат допустимо размразяването на блокираните по-рано стопански запаси на ВТБ, „ Совкомбанк “, „ Новикомбанк “, Банка „ Откритие “, ВЕБ, „ Промсвязбанк “ и банката на Русия, написа организацията. Тези запаси са нужни " за закупуване, импорт или превоз на селскостопански артикули и храни, в това число пшеница и торове ".

В рамките на ревизираните наказания организацията възнамерява също по този начин да облекчи износа на хранителни артикули от съветските пристанища, които търговците стопираха да обслужват след налагането на антируските наказания, съгласно представителя на Европейски Съюз.

Европейски Съюз не е забранил категорично закупуването на съветска пшеница и торове. Проблеми обаче въпреки всичко породиха. Както отбелязва заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин, износът на съветско зърно и торове е възпрепятстван не от директни, а от косвени наказания.

„ Има такова нещо като несъразмерна нерешителност. Основното нещо не са изказванията, главното нещо са делата. Ако има възбрана за транзакции, финансови услуги, логистични услуги, възбрана на кораби да влизат в нашите пристанища и на наши кораби да влизат в непознати пристанища, в частност в Европейския съюз, то това е физическо и действително възпрепятстване на износа. Затова можете да говорите колкото желаете, че глобите не засягат нищо, само че е невероятно да се доставя зърно, в това число посредством нараснали, изцяло неразумни застрахователни ставки “, изясни Вершинин.

Европейският съюз очевидно прекали със глобите си, провокирайки опасността от възходящ апетит за храна. Миналата седмица Съединени американски щати към този момент отстраниха всички наказания върху храните и торовете, в този момент е ред на Европейски Съюз. За Европа сходна крачка е оттегляне и казус. Но по-късно може да има отпущания в други области.

Що се отнася до пшеницата, съветските експортьори не биха отказали европейски купувачи. През 2021-2022 селскостопанска година (от 1 юли до 30 юни) Русия е изнесла 38,1 милиона тона зърно, от които 30,7 милиона тона пшеница (данни на Федералната митническа служба). Това е доста по-ниско от предишния сезон, когато износът възлиза на 49 милиона тона, като пшеницата - 38,4 милиона тона.

Вярно е, че Русия навлезе грандиозно в новия сезон. Той дава обещание да бъде рекорден. Първо, реколтата от зърно тази година може да доближи 130 милиона тона против 121,4 милиона тона предходната година. Пшеницата ще бъде 87 млн. тона вместо 76 млн. тона година по-рано. Второ, Русия евентуално може да изпрати 50 милиона тона зърно за експорт. Това е прогнозата на Министерството на земеделието. Но има още по-високи упования на пазара. Така Институтът за изследвания на селскостопанските пазари предвижда реколтата от зърно на рекордните 138,5 милиона тона, от които 90,5 милиона тона е пшеница.

С предстоящата рекордна годишна продукция броят на страните, които купуват съветска пшеница, е намалял на половина до дванадесет. Въпреки това износът на пшеница през първите 15 дни от новия селскостопански сезон, който стартира на 1 юли 2022 година, към този момент съвсем се е удвоил до 1,2 млн. тона против 637 хиляди тона през същия интервал на предходната година.

Това сподели Елена Тюрина, шеф на Аналитичния отдел на Руския зърнен съюз. Тя изяснява това с отстъпката на съветската пшеница по отношение на европейската. В резултат на това обичайните купувачи започнаха да купуват доста повече съветска пшеница, евентуално на фона на опасността от хранителна рецесия, която се разгласява на Запад.

Така Египет усили покупките на съветска пшеница съвсем три пъти - от 41 хиляди до 114,6 хиляди тона, Иран се усили повече от два пъти - от 95 хиляди до 222 хиляди тона, Турция - с 95%, до 271 хиляди тона. Израел стартира интензивно да купува съветско зърно (ръст от 33 000 на 56 000). Освен това Саудитска Арабия, която внесла 165,7 хиляди тона, както и Грузия се върнаха към изкупуването на наша пшеница. И най-после, Либия купи съвсем 150 000 тона съветско зърно, по отношение на скромните 11 000 преди година.

„ Самият Европейски Съюз е главен производител на зърно. Русия изнася там по-малко от 6% от селскостопанския си експорт, който отива основно в Латвия и Гърция. Основните сътрудници на Русия постоянно са били Турция, Близкият изток и Северна Африка “, споделя Наталия Шагайда, шеф на Центъра за селскостопанска политика.

Изглежда, че отдръпването на Европа от този пазар удари единствено самите европейци. Ето за какво те се пробват да намерят излаз от тази обстановка. На пазара обаче има опасения, че оживеното начало на сезона няма да продължи дълго и износът на зърно ще изостане от рекордната годишна продукция. Следователно връщането на европейските купувачи няма да навреди.

„ Русия е заинтригувана от напредък на износа, изключително в година, когато се предвижда висока годишна продукция, защото износът на зърно и торове е мотор за развиването на промишленостите, а за вътрешни потребности толкоз доста локално произвеждане просто не е належащо. В противоположен случай остатъкът ще стартира да оказва напън върху пазара и цените на зърното може да се срутен, което ще докара до банкрут на земеделските производители “, предизвестява Шагайда.

Що се отнася до торовете, Европа ги купува интензивно от Русия. През 2021 година европейският пазар съставлява до 30% от приходите на най-големите експортьори на Русия. Освен това съветските торове бяха транзитирани през европейски пристанища за други пазари. Потоците минават основно през балтийските страни и Финландия.

Русия е един от трите международни водача в доставките на торове. В същото време търсенето им, както и цените, нарастват, защото от края на 2021 година редица международни производители понижиха или изцяло стопираха работата на заводите си, в това число и в самата Европа. Защото главната суровина в тези предприятия е газта и такава висока цена на газа, която е открита в Европа, прави работата на тези браншове нерентабилна. Логично е дефицитът да докара до нараснало търсене на съветски торове.

Тази обстановка сътвори опасност, че самата Русия може да остане без лични торове, тъй като съветските фермери просто не могат да ги купят на внезапно нараснала цена. За да понижат цените и да предотвратят приключването на торове от страната, управляващите постановиха ограничавания върху износа на азотни торове още през декември 2021 година Забраната беше удължена - годна е до 31 август 2022 година Не е изключено рестриктивните мерки да останат.

Във всеки случай облекчаването на финансовия надзор от страна на Европейски Съюз и опростяването на заплащанията за доставките на пшеница и торове от Русия може да не са задоволителни. „ Облекчаването на глобите против банките ще помогне за възобновяване на платежната верига, което е значимо, само че към момента има проблеми със застраховката на товарите, корабите, опцията за влизане в пристанища и впрочем. “, споделя Шагайда. През пролетта съветските експортьори се сблъскаха да вземем за пример с протест на интернационалните превозвачи на контейнери. Логистични проблеми пораждат както при доставка по море, по този начин и по железопътен превоз (първо с Финландия, по-късно с балтийските държави).

Възможно е Европа да не е направила инцидентно крачка обратно в санкционната война с Русия. По този метод тя се пробва да смекчи позицията на Русия в газовия бранш на фона на опасенията за цялостно затваряне на „ Северен поток-1 “ след плануван ремонт.

„ Предполагам, че европейските страни са подготвени да създадат отстъпки в подмяна на енергоносители, отсам и полемиката за вероятни отстъпки при износа на храни “, отбелязва Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика в Руския стопански университет „ Плеханов “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР