За първи месец през 2023 година се бележи ръст на

...
За първи месец през 2023 година се бележи ръст на
Коментари Харесай

Средната заплата в Пловдив отново мина 1600 лева, при IT-тата е над 4 бона

За първи месец през 2023 година се бележи растеж на междинната работна заплата в Пловдив и региона. През март трудовото заплащане е средно 1641 лв.. 
Прочетете още
Припомняме, че в края на предходната година бе записан връх със междинна заплата от 1668 лв., а през януари и февруари тази година тя падна първо на 1600 лева, а в следствие и на 1577 лева. 

На тримесечна база /януари-март 2023 година по отношение на октомври-декември 2022 г./ най-голямо понижение на междинната месечна работна заплата е записано в следните браншове: „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 24.1%, „ Добивна индустрия “ - с 16.1% и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 15.0%.

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна заплата, са „ Операции с недвижими парцели “ - с 39.6%, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 18.2% и „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 14.2%.

Именно във втората категория с най-високо нарастване на междинното възнаграждение попадат IT-тата и Outsourcing секторът. В момента междинното заплащане там е 4079 лв.. 



Втората най-високоплатена сфера на активност е „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 2 505 лева, а третата „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - 2 021 лв..

Най-ниско платени са работещите в бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 998 лева, „ Селско, горско и рибно стопанство “ - 1018 лв. и „ Административни и спомагателни действия “ - с 1040 лв..

Статистиката почива на публични данни от трудови контракти и по тази причина не може да хване сивата стопанска система. Освен това има и редица други условности като бонуси под формата на ваучери за храна, социална загадка е, че работещите в заведение взимат надалеч по-високи хонорари поради бакшишите. 

По размер на междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2023 година Пловдивска област заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София (столица) - 2603. Средната месечна работна заплата за страната е 1882 лева - с 276 лева или 17.2% по-висока от тази за област Пловдив.

Припомняме, че най-късно от края на годината би трябвало минималната работна заплата да бъде вързана със междинната работна заплата и по тъкмо 50% от осреднената ѝ стойност за година обратно. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР