За първи април слънцето ни е подготвило груба шега Астрономите

...
За първи април слънцето ни е подготвило груба шега Астрономите
Коментари Харесай

Мощна магнитна буря ни връхлита в първия ден на април

За първи април слънцето ни е подготвило " груба смешка "

Астрономите оповестяват, че се чака мощна геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 01-02 април. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G2, написа Meteo Balkans.

От там напомнят, че магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ".

Причината за тази стихия е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3615, което сътвори поредност от изригвания със сила клас Х. Към 20:53 UTC на 28 март астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали мощно изригване на Слънцето с огромна активност – Х1 (R3) в рентгеновия диапазон от слънчевото леке AR3615.

Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се отбелязват най-мощните изригвания.

Слънчевото леке ​​е с размери най-малко 200 000 км и се намира към екватора на нашата звезда. Почти 8 минути след изригването радиацията от изригването йонизира горната част на земната атмосфера, причинявайки късовълново радиозатъмнение над Тихия океан, Северна и Южна Америка. Обикновено разстройствата, подбудени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези феномени, могат да почувстват изнемощялост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

Възможно е да има разстройства в връзките и навигационните системи и даже проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км/сек.

Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокира образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР