За първата половина на 2023 г. се наблюдава ръст на

...
За първата половина на 2023 г. се наблюдава ръст на
Коментари Харесай

Двойно повече постъпления в частните пенсионни фондове от НОИ

За първата половина на 2023 година се следи растеж на спестяванията за втора пенсия с съвсем 2 милиарда лева в деветте частни фонда, оповестява 24 часа, базирайки се на данни от докладите за капиталовите портфейли на фондовете. Дружествата са разгласили данните на уеб страниците си, само че Комисията за финансов контрол към момента не ги е верифицирала.

С над 803 млн. лева са нараснали спестяванията за втора пенсия единствено за последното тримесечие. Те са достигнали до общо 18,3 милиарда

В Националният застрахователен институт приходите от осигуровки няма да надвишат 9 милиарда лева, даже при рекордния бюджет за 2023 година Това са двойно по-малко от спестяванията за втора пенсия, поради което страната ще подкрепи заплащането на пенсии с още 10 милиарда лева, които са пристигнали в хазната от налози, а не от осигуровки.

За разлика от Национален осигурителен институт, които изплащат незабавно пенсиите от постъпилите от трудещите се осигуровки, в пенсионните фондове те се внасят в персонални сметки. В следствие от постъпленията в тези сметки се заплаща пенсията. Резултат от спестените осигуровки и рентабилност от вложения в последните 20 година са постъпилите 18,3 милиарда лева

В универсалните пенсионни фондове се обезпечават към 4 млн. българи, родени след 1 януари 1960 година Всеки месец те внасят 5% от прихода си като осигуровка за втора пенсия и още 14,8 на 100 отиват в Национален осигурителен институт. От две години частните фондове към този момент изплащат и пенсии, като към средата на годината за това в специфични фондове са отделени над 93 млн. лева

Заради войната в Украйна, обаче частните фондове изгубиха над 1 милиарда лева за първите девет месеца. Все отново в края на 2022 година множеството от загубите бяха възобновени, основно с помощта на импортираните осигурителни вноски.

„ Тази рецесия докара даже до изяждане на парите от импортираните осигуровки в някои партиди, призна в изявление за “24 часа ” шефката на “Доверие ” и член на УС на асоциацията на пенсионните фондове Даниела Петкова.

Финалните резултати на КФН за предходната година демонстрираха, че приблизително всеки от обезпечените е изгубил по 178,69 лева от персоналната си партида за втора пенсия.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР