За парите на държавата на прага на новата бюджетна процедура

...
За парите на държавата на прага на новата бюджетна процедура
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Предложенията на КНСБ предполагат да прехвърлим прага от 3% дефицит за следващата година

За парите на страната на прага на новата бюджетна процедура и има ли потребност от смяна на данъчната и осигурителната система на фона на появилите се оферти за това от КНСБ разяснява в ефира на " Euronews Primetime " икономическият специалист и създател на Института за пазарна стопанска система доцент Красен Станчев.

" Това е фундаментална смяна на данъчната система. Тя се осланя на няколко илюзии. Първата е, че Народното събрание може да направи нещо такова за малко време и то да бъде положително. Второто е по-фундаментална заблуда, че приходите зависят от преразпределението на страната или бюджета. А в действителност, какъвто е казусът и с минималната работна заплата, тогава, когато вие вършиме някаква политика по приходите, друг, който прави политиката, заплаща, било то минималната работна заплата, било то заплатите на хората, които работят ", показа доцент Станчев.

" В момента Данък добавена стойност е главният източник на доходи в бюджета, който разрешава да се поддържа държавното публично обезпечаване, т.е. държавните пенсии. Предимно през Данък добавена стойност към Национален осигурителен институт се трансферират сред 10 и 11 милиарда приблизително на година за последните 5 години. Тази година е малко над 11 милиарда Когато вие пипнете Данък добавена стойност, поражда проблем в пенсионната система ", съобщи той.

" Когато вие пипате минималната работна заплата, вие създавате по-големи проблеми, в сравнение с решавате. Минималната работна заплата е съображение за изчисление на всички държавни такси, на всички академични такси, всички служебни такси по така наречен обществени услуги на общини и на централните управляващи. И когато вие извършите това, вие увеличавате разноските на хората, които имат релативно по-малко приходи за достъп до тези публични или държавни, или общински услуги ", добави доцент Станчев.

" Всичките оферти на КНСБ допускат бюджетът за идната година, предвид на всички тези заплащания, които са свързани с минималната заплата, да е заплашен от това да трансферира прага от 3% недостиг. Освен това, те допускат и увеличение на прихода в избрани касти, в случай че можете по този начин да се каже. Предлагат, да вземем за пример, 10% нарастване на заплатите на държавните чиновници, което значи, че вие увеличавате заплатите на хора, които нямат директно отношение към основаването на приход в страната. Съответно, това нарастване ще се отрази на инфлацията. Ще се отсрочи това, което КНСБ предлага като приоритет - включването на България в Еврозоната ", изясни той.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР