За параметрите на Бюджет 2023 и ще стигнат ли средствата

...
За параметрите на Бюджет 2023 и ще стигнат ли средствата
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Парите за здраве ще стигнат, ако правилно се преразпределят

За параметрите на Бюджет 2023 и ще стигнат ли средствата за опазване на здравето Tribune.bg беседва с доктор Александър Симидчиев, депутат от " Демократична България ".

Д-р Симидчиев, с оповестените индикатори за Бюджет 2023 ще има ли пари за опазването на здравето?

Със сигурност. Здравеопазването може да се прави с нови пари, които се усилват върху старите или с преразпределение на към този момент наличните пари. Това, което този бюджет демонстрира за всички, е, че ние имаме доста тясна рамка, в която можем да се движим. Единственият същински аспект ще бъде преразпределението на ресурса, а не нови пари.

Ще има ли пари за профилактика?

Аз постоянно съм бил последовател на тъй наречените общоприети процедури, т.е. и в действителната медицина, и в организацията на медицината да имаме ясни критерии, по които се извършват избрани действия. Знаем, че за всеки лев, вложен в профилактика, се връщат по 6 лв. в действителни изгоди, които са свързани с по-малко лекуване. Ние не можем да си позволим да нямаме профилактика. Наясно сме, че в първия миг, когато се включат огромните профилактични стратегии, ще открием повече заболели, тъй като ние сега не ги откриваме, а хората стигат до болничното заведение. Така в началото ще се оскъпи опазването на здравето, само че единствено в първата една или две години. Затова би трябвало да предвидим прекачване на пари към профилактиката, само че да оставим задоволително средства и в лечебната активност, с цел да можем да поемем тези спомагателни пациенти, които ще бъдат открити.

Обсъждат се промени в Закона за публичните поръчки/ЗОП/, с които се планува лечебните заведения и практики да аплайват за контракти с НЗОК по процедури в Закон за обществените поръчки?! Там няма критерии за осъществяване на действия!

В момента, в който това бъде несъмнено, ще се създадат и подзаконовите нормативни актове, които ще разрешат съответно да се отговори на всички тези въпроси. Няма да вършим промени, че да счупим системата. Имаме специалисти и в лицето на министър Хинков, и неговите заместници, които са доста опитни и от дълги години се занимават със опазване на здравето. Винаги ще има дребни проблеми, само че няма да допуснем появяването на огромни, изключително в подобен основен аспект като това по какъв начин да
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР