За паниката, която обхвана потребителите, за липсата на стоки и

...
За паниката, която обхвана потребителите, за липсата на стоки и
Коментари Харесай

Емил Георгиев пред Tribune: Въпросът е кой създаде тази суматоха за липсата на стоки – търговската верига или доставчикът

За суматохата, която обхвана потребителите, за неналичието на артикули и за ограниченията, които взима държавното управление Tribune.bg се обърна за коментар към ръководителя на Федерацията на потребителите и депутат Емил Георгиев.

Г-н Георгиев, паниката у хората, че се повтарят 90-те години на предишния век, помрачи ли Деня на потребителя?

Този ден датира от 15 март 1961г. Тогава американският президент Джон Кенеди внася предложение в Сената 15-ти март да се празнува като Ден за отбрана на потребителите. Наистина, не му се обърна внимание тази година поради паниката и суматохата за цените на горивата, бензина съответно и по-късно олиото.

Сега да загатна, че има прогнози за цена от 10лв. за кг ориз?!

Не е въпрос на опрощение на държавното управление, само че храна има задоволително в България. Факт е, че сега магазините от нашите вериги се изпразват от гърци и румънци. Но се сътвори суматоха и то напълно умишлено. Примерът с олиото – всички хранителни вериги на промоция оповестиха цени по комерсиалната цена. Само една верига, която се обследва, разгласи цена от 3.67лв. и се оказа, че нямат олио. Въпросът е кой сътвори тази блъсканица – комерсиалната верига или доставчикът. Аз съм впечатлен от Комисия за отбрана на потребителите/КЗП/. Извършиха 200 инспекции на бензиностанции и там се укротиха нещата. Не знам дали забелязвате, само че цената на горивото леко потегли надолу. Извършиха 350 инспекции в комерсиалната мрежа. Има предпоставки за втълпяване на боязън от липса, т.е. умишлено сега се пълзи към далавера.

Споменът за 1990г. е още свеж за някои хора?!

Ние си спомняме 90-те години, тогава също имаше артикули в складовете, само че да кажем, че имаше преразпределение на капитал – от страната в частни ръце. Сега несъмнено някои търговци се пробват, само че дейностите на Министерството на стопанската система и на КЗП демонстрираха, че са подготвени да пречупят гръбнака на спекулата.

Какви ограничения следва да се подхващат от страната?

Мисля, че е редно да се забрани износа на пшеница и страната да се ресурси. Ако има експорт, той да е планов и под непоколебим надзор, и да се реализира от страната. Тя би трябвало да покаже, че се грижи за хората.

За слънчогледа, може би не знаете, само че страната ни е на четвърто място измежду производителите. В момента имаме олио да се къпем, само че в случай че би трябвало, да се забрани и износа на слънчоглед за прочут интервал.

Що се отнася до пределната цена, мислейки за хората, в тази обстановка е редно, в случай че продължат да спекулират с цените на главните храни, да се вкара пределна цена.

По отношение на енергоносителите? Трябва ли да има възбрана за експорт на ток?

От Федерацията на потребителите от дълго време водим борба с този потребителски Франкенщайн – Топлофикация-София. Това, че хората се ориентират към климатици, може в един миг да провокира срив на електропреносната система. Ние през днешния ден ще имаме съвещание на непрекъснатата комисия по енергетика в Народното събрание. Много са разновидностите. Някои от тях, от гл. т. потребителска отбрана, са причудливи, тъй като беше необичайно, че до неотдавна Европейски Съюз отхвърляше да разгласи най-чистата и най-евтината сила от АЕЦ за зелена сила. Слава Богу, схванаха, че без нея не може. Те упорстваха единствено за фотоволтрици. Примерът на Германия обори тази теза. Скокът в цената на електрическата енергия пристигна от Германия, тъй като им отхвърлиха фотоволтриците и вятърните редуктори. При нашите условия мисля, че съществено би трябвало да се огледа на силата от АЕЦ „ Козлодуй “. Тази сила да бъде профилирана напълно за български компании и консуматори.

Да подкрепим и българската промишленост?!

Да, тъкмо по този начин. Оттам нататък, който има опция да изнася, да изнася от Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ 2. Цената сега е 220 лева на МВтч. На АЕЦ „ Козлодуй “ цената е 55 лева на МВтч. Ние не може да сме единствено донори. Ако се стигне до такава степен, да спрем и износа на електрическа енергия. Да забележим другите, които търсят, те какво дават.

Как се пазят правата на потребителите в тази конюнктура?

Ние сме като изповедалня. Получаваме ужасно доста тъжби. Приехме Закон за отбрана на потребителите, един прекрасен закон, не е изцяло идеален, само че работим доста добре с КЗП. Сега чакаме Закона за колекторите. Разбрах, че е върнат за дооглеждане и тук се притеснявам, че лобито на колекторите ще повлияе на взимането на решението от Народно събрание. Лично аз ще изнеса информация по какъв начин от 12 ст. обвързване на консуматор към Топлофикация посредством правосъдни хватки то е повишено до 450 лева сега. Има ужасно доста образци, а Вие медиите сте нашият прозорец към хората!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР