За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевград,

...
За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевград,
Коментари Харесай

Страстите около Македонския културен клуб в Благоевград се нажежават

За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров “ в Благоевград, локалната администрация, медиите и жителите на регионалния център схванаха от покана, оповестена във " Facebook " страницата на Обединената Македонска Организация „ Илинден-Пирин “. Поканата е написана на формалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планувано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени министър председателите на двете прилежащи страни, посланици, кметът на Благоевград  журналисти от двете страни на границата и всички „ доброжелателни хора, които споделят и поддържат нашите цели “. 

 

В Инициативния комитет за учредяването на Македонския културен клуб главно е посочено локалното Сдружение за отбрана на съществени човешки права и финансиращата организация Македонското интернационално придвижване за човешки права в Канада.  

Клубът си слага за цел " развиването на македонската обичайната и съвременна просвета, създаване на културен мост сред България и Македония, подсилване на връзките сред македонците в България и македонците по света ". Последното взриви обществените мрежи, а първата публична реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, призната преди дни, оповестява БНР. 

 

Председателят на локалните законодатели Радослав Тасков посочи, че след формалното изказване на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни съобщи, че следва да внесе пред българската страна документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, само че подозрението за същинската активност на клуба остава.

 

Стана ясно, че покана за откриването на Македонския културен клуб „ Никола Вапцаров “ в Благоевград са получили и племенниците на огромния ни стихотворец Мая и Никола Вапцарови.

 

Всъщност въпросното съдружие е записано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради задачите, които си слага и откритата антибългарска линия в активността му обаче, същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да приключи активността, респективно регистрацията на Сдружението. Съдът е удостоверил основателността на желае, Апелативният съд в София - също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е дефинитивно. Според информация и в Агенцията по вписвания, се оказва, че е намерено произвеждане за оповестяване в разпродажба на Сдружението за отбрана на главните самостоятелни човешки права, оповестява още радио " Благоевград ".   
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР