За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services

...
За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services
Коментари Харесай

Кой печели от руския петрол във времена на санкции? frognews.bg

За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services е закупила нефт от Русия на стойност 3,2 милиарда $ и се подреди шеста в международната ранглиста. 

Базираната в Хонконг Concept Oil Services е част от огромна група компании, регистрирани в шест страни, откриха от съветската медия. Хора, свързани с петролния търговец, влагат милиони евро в недвижими парцели в Германия и Австрия, имат дребна австрийска самолетна компания и пресичат пътища с най-близкото обграждане на съветския президент Владимир Путин - президента на " Транснефт " Николай Токарев и милиардера Аркадий Ротенберг.

Concept Oil Services изненадва пазара от доста години. През 2012 година полски публицисти видяха, че доставките по нефтопровода " Дружба “ от Русия могат да се усилят отвън графика за тези задгранични купувачи, които са употребявали услугите на Concept Oil Services (и някои други търговци с неразбираем произход). Важи и противоположното - " техническите благоприятни условия “ на Дружба необичайно понижават, когато се наложи да се изпомпва нефт за тези, които не сътрудничат на въпросните търговци. 

В края на 2016 година следената от страната " Роснефт " завърши придобиването на " Башнефт " от " Система ", към която се бе насочила още през 2013 година Цялата договорка бе съпроводена от наказателни каузи и демонстративното слагане под домакински арест на притежателя на " Система " Владимир Евтушенков. След като " Роснефт " получи контрола над " Башнефт ", компанията се ангажира с дълготрайни контракти за продажба на нефт точно посредством Concept Oil Services (от 2013 година до края на 2015 година за 2,36 милиарда $ и от 2016 година за 1 милиард $ с опция за възобновяване за година).

И всемогъщият началник на " Роснефт " Игор Сечин не можеше да направи нищо по въпроса; във всеки случай не е имало шумни разправии от негова страна с Concept Oil Services.

През 2017 година в Московския трибунал една от съветските петролни компании съобщи, че Concept Oil Services " е монополист на пазара за закупуване на петролни артикули, които се изнасят през пристанището Козмино “. Според организацията за ценообразуване Argus Concept Oil Services купува нефт от дребни производители на пристанището в Козмино, с цел да провежда танкери за своя дълготраен сътрудник Tenergy Trading от Швейцария. Журналисти свързват Tenergy с приятеля на съветския президент - Генадий Тимченко.

Смята се, че Concept Oil Services е благосъстоятелност на рускоезичния бизнесмен от Латвия Михаил Зелигман. Такива данни бяха оповестени в лондонски съд през 2013 година Тогава Зелигман сполучливо съди притежателите на казахстанска петролна рафинерия (те продадоха партида петролни артикули, за които Зелигман към този момент беше платил аванс). В резултат на това стана известно за Зелигман, че приказва добре британски, основава Concept Oil Services през 2003 година, има бизнес връзки в Казахстан и има дългогодишни връзки с Лукойл и TNK-BP. Но това не обясняваше огромните благоприятни условия, които се откриха пред него в Русия. 

Обикновено на съветския пазар подобен капацитет поражда от тези, които разполагат с административен запас и дават отговор на ползите на чиновници и топ мениджъри на държавни компании.

Появиха се версии в съветската преса, че Михаил Столяров, някогашен консултант на съветския министър на енергетиката, може да бъде обвързван с Concept Oil Services. Но той не наподобява като фигура, способна да обезпечи триумф с подобен мащаб. 

Ето обаче чии ползи на хора, близки до съветските управляващи, се пресичат с Concept Oil Services.

През 2020 година швейцарското " Обществено око " научи, че шефът на Concept Oil Services се е обърнал към комерсиална къща в Женева преди няколко години с предложение за съдействие. Служител на комерсиалната къща разказал на публицистите, че когато се стигнало до процедурата KYC (Know Your Client), основният притежател на Concept Oil Services, латвийски жител, отказал да разкрие имената на всички свои бенефициенти. Стига се до извода, че Concept Oil се управлява от мениджърите на " Транснефт ".

Два източника на " Важни истории ", единият от които е сътрудник на Concept Oil Services, а другият работи на пазара на нефт и газ от доста години, споделиха, че зад този търговец на нефт стоят към този момент някогашният първи вицепрезидент на държавната " Транснефт " Михаил Арустамов и някогашният шурей на шефа на " Транснефт " Андрей Болотов. 

Поне по това време Concept Oil Services има неповторим достъп до тръбопровода " Дружба ", чиято съветска част се ръководи от държавната компания " Транснефт "

Зелигман, формалният притежател на Concept Oil Services, не е новобранец за Арустамов. Арустамов е упоменат в листата на спонсорите на някои планове на Фондация Обединяване на историята на Зелигман - латвийска благотворителна организация за запазване на историята и развиване на културата. Към днешна дата името му е изчезнало от листата, само че е видно през интернет архива. 

Михаил Арустамов е човек с огромни връзки. Той е работил дълги години с дългогодишния другар на Путин от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Николай Токарев, работил е в " Транснефт " по въпросите на строителството и графици за нефтопроводи и напусна държавната компания през 2012 година Арустамов беше считан освен за човек от обкръжението на Токарев, само че е и непосредствен до неговото семейство - дружно със брачната половинка на Токарев Галина има компания за недвижими парцели в Чехия, също така влага в московски парцели през офщорки дружно със своя към този момент някогашен шурей Андрей Болтов. 

Документи от архива на Пандора, получени от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), демонстрират, че Арустамов и Болотов имат имения и офис здания на стойност милиарди рубли в Москва. А през 2020-2021 година стана известно, че брачният партньор на сестрата на съветския министър председател Михаил Мишустин Александър Удодов е продал на Арустамов дялове в първокласните търговски и офис центрове Якиманка 26 и Гименей, на километър от Кремъл, оценени на 5-6 милиарда рубли. 

През февруари 2023 година Удодов попадна под глобите на Съединени американски щати.

Михаил Арустамов има кипърски паспорт, получен през 2013 година Но през 2021 година специфична комисия, основана в Кипър, с цел да проверява по какъв начин работи програмата за поданство посредством вложения, предложи Арустамов да бъде лишен от кипърско поданство. 

Базираната в Хонконг Concept Oil Services, която търгува с съветски нефт, бе част от група, състояща се от дузина компании, регистрирани в разнообразни страни. Търговецът е благосъстоятелност на кипърската Deiton Holdings, която е ядрото на групата.

Освен това контролираше три съветски транспортни и логистични компании и естонската Centrobalt (в разпродажба от март 2023 г.), която в предишното имаше към 200 железопътни цистерни. Те са употребявани най-вече за обслужване на петролните компании на Казахстан. Centrobalt се занимаваше с превозването на казахстански и туркменски нефт през Русия. 

На фона на одита на " Роснефт " на договорите на " Башнефт " с " Лукойл " съветската преса изрече догатката, че " в тази ситуация с Concept Oil Services всички конци се дърпат и за " Лукойл ". Но казусът не е подобен. Версията за връзки може да се е популяризирала поради бизнес връзките и някои от съветските планове на Зелигман.

В Оренбургска област, в Сорочинск, компанията майка Concept Oil Services (кипърската Deiton Holdings) и Зелигман имат структури, които от началото на 2000 година построяват железопътен терминал за петрол, а по-късно дават услуги по предпазване и превозване на петрол.

Един от сътрудниците в този план е фамилна компания на някогашния вицепрезидент на Лукойл, Ралиф Сафин и сина му Марат. Базираната в Мавриций компания Marr Oil, част от фамилната група Safin, взе участие в плана най-малко от 2013 година посредством кипърската компания Foradilco Trading. По това време Сафин-старши към момента е съветски сенатор.

През 2022 година център " Досие " уточни бизнесмена Алексей Шаронов като един от вероятните притежатели на Concept Oil Services, след като  кипърската компания майка на търговеца на нефт е показала неговата офшорна компания (Grafson Holdings от Британските Вирджински острови) като обвързвана страна (за обвързвана страна в Кипър се смятат компании с директна или непряка връзка от най-малко 25% или компании, принадлежащи към една и съща група). Ако казусът е подобен, връзките на Concept Oil Services с фигури, близки до съветските управляващи, са още по-интересни.

" Важни истории " откри, че Шаронов е имал бизнес връзки със съществени хора.

Той и неговата офшорна компания притежаваха TD Everest, която до 2021 година беше пакетирана в капиталов фонд от затворен вид от московския управител Сергей Котляренко, прочут с това, че ръководи фамилните активи на някогашния първи вицепремиер на съветското държавно управление, а в този момент ръководител на държавната корпорация VEB.RF, Игор Шувалов.

От 2016 година Шаронов има миноритарен дял в групата компании Scanex - компания с присъединяване на Игор Ротенберг, наследник на другар от младостта на Путин, Аркадий Ротенберг. Инженерно-технологичният център Scanex се занимава с картография, доставя сателитни изображения за Yandex и Rosreestr. 

От 2016 година до 2021 година Concept Oil Services изплаща повече от 125 млн. $ под формата на дивиденти. Напоследък те са се нараснали доста. През 2016-2017 година компанията е изплатила едвам 200 000 и 300 000 $. От 2018 година насам става въпрос за милиони: заплащанията са се нараснали от 7,5 млн. $ през 2018 година до 50,7 млн. $ през 2021 година, демонстрират докладите на компанията майка на търговеца на нефт. Постъпленията от продажбата на съветски нефт отиват за покупка на немски недвижими парцели.

В центъра на Берлин, на насипа Шпрее, записаната през 2018 година немска компания за капиталово развиване Althafen Real Estate построи двуетажен комплекс с повърхност от 17,8 хиляди квадратни метра - с хотелски стаи, жилища и пространства за магазини и заведения за хранене. Същата компания подвигна звук с проекти за построяването на " креативно пространство " в Потсдам - офис комплекс с повърхност от към 50 хиляди квадратни метра. Строителните работи започнаха тази година. 

Проектът обгръща архитектурно-строителния монумент зала РАО до централната гара на града, а вложителят е изцяло явен. 

Топ мениджърът на компания за развиване през 2018 година единствено сподели пред кореспонденти, че вложителят е " заслужен човек ". Тогава локални общественици заподозряха, че вложенията могат да дойдат някъде от Русия. Едва през септември 2019 година формалният притежател на Concept Oil Services Зелигман даде изявление за немския Tagesspiegel, наричайки себе си вложител в този план в Потсдам и изясни първичната секретност с обстоятелството, че не е желал гласност.

Германската компания за развиване Althafen Real Estate се ръководи от двама души с съветски връзки: основният действен шеф на Althafen е скорошният началник на съветската Concept Oil Services. А основният изпълнителен шеф на Althafen е човек, който е пресякъл пътища с офшорна компания, която може да е обвързвана с колегата на Ротенберг. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР