За организатор на кетъринг, майстори на декори и сценично осветление,

...
За организатор на кетъринг, майстори на декори и сценично осветление,
Коментари Харесай

Гимназистите ще учат да правят кетъринг, монтират коли на ток и програмират робот

За уредник на кетъринг, майстори на декори и театрално осветяване, асистенти на зъболекари и за авиотехници ще могат да се образоват към този момент гимназистите, откакто междинните учебни заведения откриха профилирани паралелки.

Около 60 000 деца, завършващи 7-и клас, чакат резултатите си от външните оценения, както и окончателното образуване на триумфа за годината. И към този момент вършат проекти кои паралелки да посочат в документите си с вяра да попаднат в най-желаната още на първото класиране. А системата от тази година предлага доста нови и съвременни специалности.

За идната образователна в София например се появяват театрални специалности. Софийската професионална гимназия “Княгиня Евдокия ” афишира банкет в “Театрален, кино и ефирен фон ” и “Художествено осветяване за спектакъл, кино и телевизия ”. За първи път в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов ” и Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, написа " 24 часа ".

Предлагат  “Програмиране на роботи ”

Професионалната гимназия по електротехника и автоматика афишира банкет за “Електрически машини и апарати ”. Гимназията по текстилни и кожени произведения ще приема към този момент и деца, които желаят да учат за козметици. В 132-о учебно заведение се афишира банкет за “Пространствен дизайн ”.

Една от новите специалности след 7-и клас в Пловдив пък е “Асистент на лекаря по дентална медицина ” и ще бъде разкрита в СУ “Цар Симеон Велики ”. “Има интерес, тъй като това е специалност, освен това е приета в Европейски Съюз и човек, като приключи и знае британски, може да стартира работа в доста страни. Затова и най-малко 7-8 деца от двете ни паралелки със седмокласници се отхвърлиха да аплайват в други учебни заведения и остават при нас ”, изясни шефът на учебното заведение Руси Баташки.

Училището оборудва стоматологични кабинети, в които децата ще усвояват на процедура тънкостите на специалността. Подобни паралелки има още единствено в 3 области - Благоевград, Бургас и Враца. В Пловдив има най-вече зъболекари на глава от популацията по данни на Национален статистически институт - 18,8 на 10 000 души при приблизително за страната 11 за същия брой хора. Стоматолозите са измежду най-засегнатите от неналичието на медицински сестри, по тази причина и се чака да има работа за завършващите.

Професионалната гимназия по механотехника възобновява приема в “Ремонт на летателни апарати ”, закрита преди години. Сега се възражда по искане на Френско-българската комерсиална и индустриална камара, декларирала потребност от фрагменти за компания, която се намира в Индустриална зона “Марица ” и единствена у нас произвежда части за  “Ербъс ”.

Директорът на РУО - Варна, Ирена Радева заяви, че в Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи ще учат компетентност “Компютърна графика ”. В ПГ по строителство, архитектура и геодезия откриват “Пътно-строителна техника ”, а в СУ “Н. Бозвели ” - компетентност “Застрахователно и осигурително дело ”, специалност финансист. Екскурзоводи ще образоват в СУ “Вапцаров ” в Суворово.

Две нови специалности ще се учат в Кърджали, в случай че наберат задоволително възпитаници, заяви шефът на локалното ръководство Ангелина Костова. В Професионалната гимназия по строителство ще образоват брокери на недвижими имоти.

Новата компетентност ще бъде половин паралелка във към този момент съществуваща. Останалите възпитаници в нея ще бъдат подготвяни за строителни техници. Бизнес администрация и офис мениджмънт е новата специалност, за която ще бъдат подготвяни възпитаници в Професионалната гимназия по стопанска система в Кърджали. За задачата в учебното заведение ще бъде разкрита нова паралелка.

Програмист на роботи и техници на възобновяваеми енергийни източниции на хибридни и електрически коли са измежду най-атрактивните специалности на бъдещето за гимназистите във Великотърновско. За новата образователна година в 38 учебни заведения в района ще има 20 паралелки с дефицитни и предпазени специалности, а 8 от специалностите се вкарват по гледище на локалния бизнес.

И седмокласници в Горна Оряховица ще се учат да програмират роботи - в Гимназията по електротехника и електроника “Ломоносов ”. Там е и втората нова компетентност - “Техник на енергийни уреди и съоръжения ”, възобновими енергийни източници в дуална форма. Настъпването на хибридните и електрическите коли е претекст за Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица да разкрие паралелка за механик по транспортна техника. Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица ще приготвя хлебари и сладкари. Ново за района е и предлагането на търновското СУ “Владимир Комаров ” - сътрудници в обществени действия. Гимназията по превоз в Стражица ще дава подготовка на възпитаници по специалността техник-механизатор. За първи път от СУ “Максим Райкович ” в Лясковец декларират образование по “Производство и обслужване в заведенията за хранене и забавление ”.

В Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня ” в Стара Загора предлагат новата компетентност “Модист, дрехи по поръчка ”. Ще се учи задочно. Създадена е по искане на работодателите от града и в нея може да кандидатства всеки, който има главно обучение, без възрастови ограничавания.

Пет са новите специалности след 7-и клас във Врачанско - паралелка в ПЕГ във Враца дизайнер, рекламна графика, половин паралелка в СУ “Христо Ботев ” - помощник обществени действия, обществена работа с деца и фамилии в риск, ПГ “Васил Левски ” в Мездра ще има половин паралелка уредник по употреба на железопътната инфраструктура, началник придвижване и в СУ “Христо Ботев ” в Оряхово две паралелки - механик на прецизна техника и измервателна и организационна техника.

В Бургаска област новите паралелки са 12. И там ще учат за помощник на доктор по дентална медицина - в СУ “Иван Вазов ”. Сред новите специалности са още “Интериорен дизайн ” в СУ “Петко Росен ”, “Спедиция, транспортна и складова логистика ” в СУ “Константин Петканов ” и “Технология на хомеопатичните и фитопродукти ” в ПГХТ “Акад. Н. Д. Зелински ”.

За идната образователна година в учебните заведения в Смолянска област ще има банкет в специалности, част от които са съществували, само че е имало спиране поради липса на интерес, заяви началникът на РУО Никола Запрянов. Гимназиите от региона оферират банкет за електротехници, програмисти, проучване на компютърна графика, приложно програмиране. Нова компетентност се разкрива в Мадан за експерти по хидрология и геотехника и за минни техници. В Неделино ще има банкет по парково строителство и озеленяване.

Догодина ще има банкет за специалността “Maшини и cиcтeми c цифрово програмно ръководство ” в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян по самодейност на локална компания от региона на инженерната пластмаса и инструменталното произвеждане за планиране и разработване на инструментална екипировка. Компанията се ангажира и да пoдпoмoгнe виcшeтo oбpaзoвaниe нa жeлaeщитe yчeници, кaтo щe зaплaщa тexнитe тaкcи пpeз цялoтo oбyчeниe.

В Благоевградско за идната образователна година ще има образование по 3 нови специалности от специалности “Ресторантьор ”, “Дизайнер ” и “Техник-технолог в дървообработването ”. За първи път ще се одобряват възпитаници по нова компетентност “Възобновяеми енергийни източници ” от специалност “Техник на енергийни уреди и съоръжения ” в Професионалната гимназия в гр. Бобов дол.

Интересни оферти има и в Пазарджик. В Професионалната гимназия по селско стопанство “Царица Йоанна ” да вземем за пример ще образоват в специалността “Говедовъдство ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР