За опозицията в Северна Македония не е проблем как се

...
За опозицията в Северна Македония не е проблем как се
Коментари Харесай

Външно благодари на Мицкоски по казуса с българските клубове

За опозицията в Северна Македония не е проблем по какъв начин се споделят българските културни клубове, а самият факт, че са български, а антибългарската изразителност се ускорява под давлението на външни фактори точно в моменти, когато позитивната динамичност по оста София-Скопие се ускорява. Това съобщи на постоянния седмичен брифинг на Външно министерство основният специалист във ведомствеото Желязко Радуков.

Изявленията на външното ни ведомство идват след позицията на водача на главната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че българските културни клубове край Вардар следва като мярка на взаимност, откакто българската страна затворила  ВМРО-ДПМНЕ е внесла и проекторешение за закриване на българските клубове в македонския парламент. Освен това преди дни в държавния вестник на РСМ бе обнародван законът за фондациите и сдруженията, който разрешава непознати културни клубове да се откриват след глобата на специфична комисия, която да утвърждава техните имена.
 РСМ не разрешава със закон организации да употребяват имена, свързани с фашизма
РСМ не разрешава със закон организации да употребяват имена, свързани с фашизма

Решението се смята за пряк удар против българските културни клубове

Следва да се означи, че България не е забранявала изникналия в частна къща македонистки клуб в Благоевград, носещ името на поета Никола Вапцаров, с претекста, че това е частна самодейност в частен парцел на български жител, която няма връзка с формалната власт в Скопие.

" Що се отнася до господин Мицкоски - считам, че най-сетне имаме мотив да благодарим особено и персонално на него, тъй като в случай че четем деликатно неговото изявление, ще забележим, че той в действителност споделя истината, която всички ние знаем - няма никакво значение по какъв начин се споделят българските клубове, те ще бъдат неразрешени, тъй като са български. Това е есенцията на казаното и благодарим за неговата откровеност, тъй като постоянно сме знаели, че имената не са проблем, казусът е какви са ", сподели представителят на Външно.

Радуков акцентира обаче, че с формалната власт в Скопие има конструктивен разговор, като двете външни министерства са в градивен и открит разговор по всички въпроси.

" Обърнете внимание, че сходен вид изказвания на господин Мицкоски и останалата съпротива в РСМ, се случва, когато има нещо позитивно в развиването на двустранните връзки, когато се опитваме да създадем нещо ново и да засилим динамичността на двустранните отношения ", обърна внимание той.

Самата законова норма е по-скоро агитационен трик, тъй като има голям брой проблеми с използването й, акцентира още Радуков.

" Тези закони са по този начин написани, че е чудно по какъв начин ще се ползват. Практиката на тяхното използване все още наподобява, че е уязвима от към правосъдни каузи във всеки един нейн детайл. По-скоро наподобява, издирван е някакъв агитационен детайл от внасянето на закона, в сравнение с някаква юридически обоснована норма. "

От Външно са безапелационни - България ще бъде най-големият бранител на признатия механизъм за евроинтеграция на Северна Македония обратно на осведомителната агитация в опозиционната преса край Вардар.

Външни фактори имат интерес от разделянето сред София и Скопие, подчертаха за следващ път от ведомството.
 На Османи не му харесва накъде вървят връзките на РСМ с България
На Османи не му харесва накъде вървят връзките на РСМ с България

Македонският външен министър прикани за по-интензивна и непрекъсната връзка със София

" Мисля, че за всички е явно за кои фактори приказваме - за тези, които желаят да разделят Европа или да не позволен нейното сливане, включително и с разпалването на военни спорове и нескрита експанзия ", косвено уточни към Кремъл Желязко Радуков.

От своя страна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази формалната позиция на министерството, че признатият закон за фондациите и сдруженията провокира " съществени опасения ", че може да се ограничи правото на сдружаване.

" Въвежда се нова институция - комисия по имената на личностите, чието мнение ще бъде определящо. Възникват основателни въпроси - кой ще упражнява надзор върху работата на тази комисия? ", пописа заместник-министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР