За одобрение за прилагане на ваксини в България ще се

...
За одобрение за прилагане на ваксини в България ще се
Коментари Харесай

Разчитаме само на ЕМА за одобрение на ваксини

За утвърждение за използване на ваксини в България ще се разчита на оценката на Европейската организация по медикаменти (ЕМА).

" Нашето национално законодателство не ни разрешава българската организация по медикаментите да извърши такава оценка, защото регламентът е наложителен и би трябвало да попадне в оценката на Европейската организация по медикаментите. "

Това е декларирал шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов по време на работно заседание тази заран при премиера Бойко Борисов. Обяснението му е в подтекста на настояването от страна на водача на Българска социалистическа партия от предходната седмица България по образеца на други европейски страни да стартира договаряния с Русия и Китай за импорт на ваксини и поради неуспеха на доставките по подписаните контракти от Европейска комисия.

Кирилов акцентира, че българското законодателство е напълно синхронизирано с европейското и според него оценката за всеки нов лекарствен артикул следва да се прави от Европейската организация по медикаменти.

" На този стадий България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, друга от тези, които са позволени за приложимост ".

Богдан Кирилов акцентира, че страната ни има цялостната подготвеност, откакто завърши оценката на европейската организация, в България да бъдат основани условия за бързото използване на имунизациите, които в бъдеще ще бъдат утвърдени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР