За очакванията и предизвикателствата пред новото управление - министър-председателят Кирил

...
За очакванията и предизвикателствата пред новото управление - министър-председателят Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков в Панорама: Няма пробойни в коалицията, дал съм на Бойко Рашков пълна свобода за всяко разследване

За упованията и провокациите пред новото ръководство - министър-председателят Кирил Петков в особено изявление за "Панорама ".

Новото държавно управление е посрещнато от доста проблеми във всички вероятни браншове, само че има последователност и другарски метод сред новия кабинет и предходния длъжностен, съобщи Петков.

"Например предходният министър-председател в този момент е част от новия кабинет. Това даде опция, когато имам първи въпроси още в първите дни, да мога да имам човек, който да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази последователност, тъй като ми предадоха кабинета и ми споделиха да се оправям ", изясни той.

Премиерът акцентира, че не е обикновено да има подобен фрапантен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото държавно управление.

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше вярната стъпка. Оттук нататък това, което желая, като министър-председател, доста деликатно да се обследва: преди крайният клиент да заплаща по-високи цени, ние би трябвало да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и по едно и също време с това да споделяме - ами тъй като цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния консуматор.

Той добави, че в първия работен ден на новия Министерски съвет приоритет е било обезпечаването на достъп до потърпевшите от наводненията обитаеми места, само че по едно и също време с това и да покажат новия метод на работа.

"Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, само че приоритет номер две е да забележим, по какъв начин тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат изхарчени ", сподели Петков.

Премиерът съобщи, че до този миг в обединението няма пробойни и търкания, а казусът е в в началото сбърканата дата на мораториума.

"Нашата коалиция има опитни хора в Народното събрание, има и по-неопитни, само че всичките са с вярната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и измами, само че тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази вярна мотивация аз имам вяра, че обединението ще взима верните решения.

Зеленият документ е тематика, предизвикваща разногласия сред самите съдружни сътрудници. По думите на Кирил Петков мощната страна на обединението е, че няма единодушие по всички въпроси. Това от своя страна дава опция да се чуят повече причини.

"Реших, като министър-председател, въпреки всичко да покажа водачество и Министерски съвет, както към този момент знаете, има заповед от мен, че зеленият документ е наложителен. Дали това ще стане във всички министерства доста бързо, не е наложително да го имаме в идващите два дни. Ако имаме добър триумф, числя, че всеки един от министрите би употребявал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства.

Петков изрично съобщи, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои функции в кабинета:

"Още като министър, когато бях в неговия длъжностен кабинет, аз нееднократно се похвалих, че в никакъв случай не получих позвъняване от него, даже когато бях назначен в служебния кабинет. От тази позиция аз доста почитам президента Радев в метода, по който сме работили, само че той по никакъв метод нито е претендирал, нито сме комуникирали за някакви фрагменти, хора ".

Единствените хора, пред които Кирил Петков се усеща задължен и виновен, са гласоподавателите.

На въпрос дали би трябвало България да отстъпи за Република Северна Македония, Петков отговори, че тук въобще не става въпрос за подчинение.

"Това, което аз доста ясно дадох като мандат в идващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с спомагателни работни групи по стопанска система, по инфраструктура, по просвета, по ограниченията и политики за влизането и помощите, потенциала за Северна Македония - по какъв начин може те да съумеят да създадат стъпката напред към влизане в Европейски Съюз. Което значи, че си задаваме един период от 6 месеца, и аз този период го заявих ясно, където тези работни групи да дават същински резултати ", съобщи министър-председателят.

Петков приема решението на прокуратурата да приключи следствието за двойното му поданство като преценка, че това, което е направил, не е закононарушение.

Оставката на основния прокурор значително зависи от състава на Висшия правосъден съвет, разясни Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори да успеем да кажем господин Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, в случай че Висш съдебен съвет не се е сменил и няма други равнища на препоръка кой да бъде идващия основен прокурор, ми ние сме заменили един човек с различен. Надявам се и, че ще успеем да създадем опцията КПКОНПИ в действителност да проверява всевъзможни закононарушения, свързани с корупцията, което да даде още една опция за реализиране на тези цели, които сме говорили ", съобщи той.

На въпрос дали новото ръководство ще "чегърта " или ще търси единодушие, Петков отговори, че фантазията му е да имаме правораздаване, което да покаже, че в България няма чегъртане на никого. Червената линия, избрана от ГЕРБ по адрес на Бойко Рашков, министър председателят разяснява по този начин:

"За мен е значима лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков цялостна независимост сега за всяко едно следствие, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха. По никакъв метод никой оттук насетне не може да се усеща предпазен, та даже и без значение дали е в ръководещата коалиция, дали е министър, дали е навън, няма значение, всички под един критерий ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР