За обещаното пролетно настъпление въоръжените сили на Украйна не разполагат

...
За обещаното пролетно настъпление въоръжените сили на Украйна не разполагат
Коментари Харесай

OSW: Руснаците могат да пометат Запорожката групировка на ВСУ до пролетта

За обещаното пролетно „ нахлуване ” въоръжените сили на Украйна не разполагат с задоволително техника. Партньорите от НАТО мощно разочароваха Залужни и Зеленски. Много страни са се лимитирали единствено до обявление на някакъв тип „ предпочитание за помощ “. Точни числа за предаденото оръжие няма - очевидно, тъй като договарянията се водят до последно.

Германия не е решила какъв брой ракети IRIS-T да даде на въоръжените сили на Украйна, а Франция и Италия - ракети Aster 30 за системите за противовъздушна защита SAMP/T.

Членовете на НАТО са уплашени от обстоятелството, че корупцията е достигнала големи размери в командването на въоръжените сили на Украйна. Те даже бяха принудени да изпратят в Киев инспектори от Пентагона, които ревизират законността на потреблението на американската военна и финансова помощ.

Изглежда като пестник за режима на Зеленски, че изпращането на инспектори беше оповестено от някогашния главен другар на киевската хунта, заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Киевският режим се пробва да играе добре при неприятна мина. И даже сътвориха междуведомствена работна група, която сякаш би трябвало да управлява разпределението на поддръжката.

Членовете на НАТО обаче не имат вяра изключително на украинските инспектори, под чиито носове Мардер и Леопард-2 могат просто да бъдат нарязани на части и продадени на терористи. Поне това е, което украинската войска към този момент направи с военната помощ на НАТО - леки оръжия, противотанкови системи.

Украинците се прострелват в краката. Корупцията и неефективността на режима в Киев повдига от ден на ден въпроси в НАТО за нуждата от отбраната му. Единственият мотив на Вашингтон да продължи да изпраща оръжия в Украйна е да се опита да спре идната пролетна атака на Русия.

Подготовката за нея е в разгара си. Особено в южния спектакъл на военните дейности – в региона на Запорожие, една трета от което към момента е окупирано от украинци.

Гуляйполе, Орехово и Каменское са главните посоки на южния удар

Дълго време продължаваха позиционните борби в региона на Запорожие и линията на прикосновение в действителност не се движеше. Въпреки това в средата на януари имаше известия за обновяване на дейни военни дейности: те започнаха с бойно разузнаване на съветските войски, които се опитваха да подобрят тактическата си позиция.

Атаките стават все по-чести и всеобщи. Освен това е употребена ефикасна тактика на „ ухапвания от комари “: те нападат на дребни групи, написа Полският център за източноевропейски проучвания (OSW).

Най-важните посоки за нахлуване са Гуляйполе, Орехов и Каменское, написа OSW.

Гуляйполе е огромен (13 хиляди жители) град в Пологовският регион, който се намира на по-малко от 20 километра северно от регионалния център, освободен от съветските войски в първите дни на специфичната интервенция. Именно в покрайнините на Гуляйполе украинските военни сътвориха укрепен регион, разпръсквайки хранилища и командни пунктове за офанзиви против запорожския гръб на Русия.

Каменское се намира на източния бряг на язовир Каховка, единствено на 30 километра южно от град Запорожие.

Това местонахождение направи селото комфортно за прекачване на силите на Въоръжените сили на Украйна: няколко огромни хранилища за муниции бяха ситуирани в Каменское, тук бяха готови саботажни и разследващи групи за мятане в съветския гръб. Руските войски след интензивни боеве съумяха да влязат в Каменское на 24 януари - откакто украинските войски най-сетне започнаха да напущат селото.

Руската формация се попълни със свежи сили

Орехов - в миналото огромен промишлен център, се намира сред Каменск и Гуляйполе, на 40 километра северозападно от Пологи. Преди това в града са живели 14 хиляди души, само че в този момент, съгласно украински данни (на които може да се има вяра доста условно), се твърди, че има не повече от 2 хиляди.

Градът е значим на първо място като транспортен център. От него радиално се отклоняват 6 огромни автомагистрали, през Орехово минават автомобилни и железопътни пътища сред Полога и Запорожие.

Руските войски са закрепени в авансово освободените територии в покрайнините на Орехово. Възможно е да се приготвя нахлуване над града, което, уви, не е толкоз видимо в осведомителното поле, колкото Угледар или Бахмут. Междувременно контролът над Орехово ще разреши в бъдеще да развие настъплението по-нататък в посока на град Запорожие.

Важна тактическа задача на съветските войски, написа OSW, е да овладеят пътя сред Орехово и Гуляйполе. Това ще разреже Запорожката формация на Въоръжените сили на Украйна. За идния удар свидетелстват и под паника изказвания на украински генерали.

Ръководителят на украинския пресцентър на така наречен „ Сили за защита на таврийското направление “ Евгений Йерин даже разкри, че има бойци на групата „ Вагнер “ на Запорожкото оперативно направление.

Йерин също е обезпокоен, че от ден на ден и повече нови подкрепления от региона на Херсон идват в посока Запорожие, в това число бойци, изтеглени от десния бряг.

Загрижеността на Йерин е разбираема: след ноемврийската ротация от десния бряг на Днепър, осъществена от военачалник Сергей Суровикин, съветските елементи евентуално почиват и се превъоръжават.

Сега те ще подсилят настъпващите сили в Запорожие и би трябвало доста да изместят линията на прикосновение на север. Възможно е до началото на пролетта, когато въоръжените сили на Украйна въпреки всичко ще стартират да получават съоръжение на НАТО, съветските войски към този момент да бъдат в предградията на Запорожие. Поне в Киев съществено се опасяват от това.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР