За няколко месеца столичният мол Сердика заедно с прилежащата офис

...
За няколко месеца столичният мол Сердика заедно с прилежащата офис
Коментари Харесай

NEPI Rockcastle отчита 10.4 млн. евро печалба преди данъци от бизнес имотите си в България

За няколко месеца столичният мол " Сердика " дружно с прилежащата офис постройка е донесъл доходи в размер на 8.2 млн. евро на южноафриканския вложител.

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
България е с максимален растеж на вложенията в парцели измежду 60 страни

Обемите са нарастнали със 156% през предходната година съгласно интернационалната компания Cushman & Wakefield
19 мар 2018
Colliers: Инвестициите в бизнес парцели в ЦИЕ доближават своя връх

Доходността от тях в София понижава леко през предходната година, само че остава най-високата в района
20 фев 2018
Новият великански мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център
12 яну 2018
Големият шопинг в Европа

До последния си месец 2017 година беше изпълнена с огромни промени в европейския пазар на търговски площи
11 яну 2018
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017 Новият притежател на столичните търговски центрове Serdika Center (заедно с офис сградата) и Paradise Center, южноафриканският фонд NEPI Rockcastle, разгласява годишния си финансов доклад, който сподели, че общата облага от българското портфолио възлиза на 10.4 млн. евро преди налози. Същите активи бяха обект на двете най-големи покупко-продажби в историята на пазара за бизнес парцели в България с обща стойност 460 млн. евро.

В доклада на групата българските търговски центрове Serdika Center (заедно с офис сградата) и Paradise Center са маркирани измежду значимите покупко-продажби за придобиване на актив през интервала. В доклада е посочено, че към края на предходната година облагата преди налози на двата центъра е била 10.385 млн. евро, при чисти доходи от наеми (минус разноските за поддръжка) от 7.3 млн. евро. Инвестиционните парцели са оценени на 476 млн. евро.

В комерсиалния център Serdika е регистрирано високо равнище на претовареност (99%) на комерсиалните площи, до момента в който в по-големият Paradise Center 11.5% от отдаваемата повърхност е незаета към 31 декември 2017 година От NEPI Rockcastle показват, че този висок % в тази ситуация се дължи на придобивания на площи, които имат висок капацитет за нарастване на наема. Офис постройката Serdika пък е 95.2% запълнена.

В края на предходната година южноафриканският фонд подписа договорка за най-големия свободен терен в центъра на Пловдив. Теренът от 36 декара на мястото на някогашната Сточна гара е платен за над 17 млн. лева От NEPI не са оповестили какви са проектите им за терена и за какво са избрали Пловдив за следващата си инвестиция. Вариантите са бъдещата постройка да е чисто комерсиална или да бъде композиция от търговски площи с офиси или даже с хотел. При всички положения обаче планът наподобява, ще е огромен, тъй като това е методът, по който работи компанията, а и теренът го разрешава.

Общият резултат
Общите чисти доходи на фонда от наеми са достигнали малко над 262 млн. евро, като са нарастнали по отношение на миналата година, когато са били 145.5 млн. евро. За 2017 година общата облага EBITDA на NEPI Rockcastle е близо 217 млн. евро съгласно данните от годишния финансов доклад при 137.3 млн. евро година по-рано.

Южноафриканският фонд е открил лидерска позиция в сегмента на комерсиалните площи в Румъния, където се намират и 42% от бизнес парцелите от портфолиото на NEPI Rockcastle. България се подрежда на трето място по пазарна стойност на активите, които има фонда, водена от Полша, в която се намират 25% от притежаваните недвижимости.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР