За няколко часа в събота шефът на американската дипломация Антъни

...
За няколко часа в събота шефът на американската дипломация Антъни
Коментари Харесай

Блинкен ще посети в събота резиденцията на Мицотакис на остров Крит

За няколко часа в събота шефът на американската дипломация Антъни Блинкен ще бъде в Ханя на остров Крит, където се чака да се срещне с Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, който също ще бъде в родното си място за честването на Богоявление.

Според информация, идвайки от Анкара, където ще се срещне с турския външен министър Хакан Фидан, господин Блинкен ще спре в Суда в събота следобяд и оттова ще се насочи към дома на семейство Мицотакис в Акротири Ханя, където ще има среща на четири очи с премиера. Очаква се Йоргос Герапетритис също да дойде в Ханя в събота, защото господин Блинкен няма да стопира в Атина.

Г-н Блинкен не е първият американски чиновник, който ще посети дома на семейство Мицотакис в Крит. Последният посетител беше предшественикът на Блинкен в Държавния департамент Майк Помпео, който също посети базата Суда и вечеря със брачната половинка си в резиденцията на премиера Мицотакис.

Историческо е и визитата на Джордж Буш-старши в къщата на Мицотакис през юни 1991 година, когато той беше настоящ президент на Съединени американски щати, дружно със брачната половинка си Барбара. Той се завръща в тази къща през 1994 година, откакто напуща Белия дом за частно посещаване, поради околните персонални връзки, които е имал с Константинос Мицотакис.

Интерес буди фактът, че господин Блинкен ще дойде в Гърция от Турция, поради нормализирането на гръцко-турския език, само че също по този начин и американо-турските диалози за ускорение на присъединението на Швеция към НАТО в подмяна на самолетите F-16, които желае да придобие и Турция да модернизира.

По въпроса за F-16, несъмнено, към момента има компликации в Конгреса, макар отстраняването от " щаба " на сенатор Боб Менендес. От друга страна, Гърция демонстрира интерес към изтребителите пето потомство F-35, защото доставката им към момента не е доказана от Съединени американски щати, макар че страната е част от съответната стратегия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР