За няколко часа сайтовете на редица институции бяха труднодостъпни заради

...
За няколко часа сайтовете на редица институции бяха труднодостъпни заради
Коментари Харесай

Хакерските атаки от Русия са очаквани и ще се увеличават

За няколко часа уеб страниците на редица институции бяха труднодостъпни поради огромна хакерска офанзива. Жертва на хакерите станаха интернет страниците на Президентството, Министерският съвет, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата и Националната организация за приходите. Достъпът до тях е бил краткотрайно стеснен, а по-късно влизането е ставало по-бавно.

" Тук не е подложена на хакерска офанзива институцията Президентство, обект на офанзива е българската страна и то като част от европейското семейство, обект на тези офанзиви са доста министерства, не знам за какво са изпуснали прокуратурата, не ги подбутвам ", съобщи основният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор е безапелационен, че казусът е сериозен и визира националната сигурност.

" В това няма политика, това е чисто престъпен случай, който визира устоите на българската страна. Ние пазиме съществени демократични полезности като правова страна и господство на закона и е обикновено да имаме последици и това е част от тези последици, ние ще си свършим работата, с цел да защитим интереса на евроатлантическите сътрудници ", добави той. 

" Хакерската офанзива, която е против държавността, е от територията на Руската федерация, група хакери, основани в Магнитогорск ", уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Хакерската офанзива е по този начин наречената DDoS или отвод от услуга. Бившият началник на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев изясни механизма на деяние в ефира на България Он Еър. 

" Тя се командва от централен сървър, който насочва офанзивата към избран уебсайт, милиони поръчки се насочат към уеб страницата и не може да извършва функционалностите си, стига се до цялостен срив на уеб страницата ", изясни Явор Колев.

Според него офанзивата нанася чисто имиджов удар на институциите. 

" Тази офанзива няма за цел да бъде открадната информация, нанася имиджови вреди, като демонстрира, че съответната институция не може да се оправя добре със отбрана на цифровия си облик ", добави Колев.

По думите му такива офанзиви идват най-вече от Русия.

" Когато има някакво събитие като войната, това се очакваше от февруари, че страните, които поддържат Украйна, и страните от НАТО ще бъдат атакувани, само че в този момент имаше офанзиви към американска летателна промишленост и изобщо чакаме такива офанзиви да се усилват ", уточни Колев. 

ДАНС и ГДБОП правят инспекция. Експерти акцентират – това не е първата хакерска офанзива против България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР