За някои хора не е вариант да започнат деня си

...
За някои хора не е вариант да започнат деня си
Коментари Харесай

Колко кофеин е безопасно да консумирате?

За някои хора не е вид да стартират деня си без чаша кафе. А за други кофеинът е наложителен след 3 следобяд. Разбира се, кофеинът оказва помощ на хората да се усещат енергични и да имат повече умствена изясненост. Но има ограничаване за това какъв брой кофеин хората би трябвало да употребяват денем, в случай че желаят да останат в сигурност, тъй като прекалено много от него може да бъде много рисков, написа eatthis.com.

Приблизително 80% от хората употребяват кафе или други кофеинови питиета всеки ден. 

Преди да се задълбочим в това какъв брой кофеин можем безвредно да консумираме, значимо е да разберем какво в действителност съставлява той.

Вярвате или не, кофеинът е опиат. Но за разлика от успокоителните, които ни вършат сънливи и спокойни, кофеинът е стимулант. По-конкретно, този опиат подтиква централната нервна система, което води до възприятие на зоркост към час след поглъщането му, предаде Вести.бг.

Кофеинът може да се добие от кафе на зърна, какаови зърна, ядки кола, листа от чай, йерба мате и гуарана, а също по този начин може да се прибавя към газирани питиета, както и към други храни и питиета.

Препоръчителното оптимално количество кофеин, което човек може да употребява, зависи от няколко фактора, в това число положението на бременността, възрастта, здравето на сърцето и дали човек страда от тревога. Всички тези фактори може да изискват човек да заобикаля или мощно да лимитира приема на кофеин.

FDA съобщи, че множеството здрави възрастни би трябвало да лимитират приема на кофеин до най-много 400 мг дневно (еквивалентно на към 3-5 чаши кафе). Разбира се, постоянно има изключения от това (и всяко друго) предписание. За тези, които са бременни, Американският лицей по гинекология предлага ограничение на приема на кофеин до най-много 200 мг дневно. Някои специалисти обаче допускат, че бременните би трябвало да заобикалят изцяло кофеина, защото приемът е обвързван с негативни последствия за здравето по време на бременност.

Въпреки че 400 мг кофеин може да звучат като доста, изцяло е допустимо да надхвърлите тази граница, изключително в случай че посещавате кафетерията по няколко пъти дневно или залагате на енергийни питиета, които са цялостни с този стимулант.

Има сведения за хора, които са имали гърчове и интензивен пулс при несъразмерна консумация на енергийни питиета. Въпреки това е мъчно да се дефинира дали тези резултати се дължат на кофеина или на другите съставки, открити в тези питиета.

Има също доказателства, че приемането на повече от 400 мг всеки ден е обвързвано с нараснал риск от неустойчив пикочен мехур при дамите.

По-големите дози кофеин могат да накарат хората да се усещат безсънни, тревожни, нервни, раздразнителни, да имат главоболие и да получат диария. Други могат да изпитат стомашно разстройство, защото този стимулант може да подтиква храносмилателния тракт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР