За нова схема за измами на възрастни хора предупредиха от

...
За нова схема за измами на възрастни хора предупредиха от
Коментари Харесай

Румънската схема за ограбване възрастни у нас: Как действа

За нова скица за измами на възрастни хора предизвестиха от полицията и прокуратурата в Пловдив. Амбулантни търговци от Румъния обикалят огромните градове у нас и стопират пенсионери по улиците. Предлагат им разграничи типове комплекти тенджери и куфари с вилици. Твърдят, че приборите са позлатени и ги убеждават, че ще им ги пропадат на извънредно ниска цена. След това, под друг предлог, упорстват заплащането да се извърши в домовете им. Докато притежателят заплаща за стоката, измамниците виждат къде възрастните крият спестяванията си и ги обират.

Жертва на измамниците става и 62-годишна жена от Пловдив. „ На 7 март на улицата я стопира румънски жител и предлага за идния празник на дамата да ѝ направи „ страховит ” подарък - тенджери с позлатено покритие. Тя му се доверява и го кани в дома си. Започват да беседват, при което румънецът я моли да му услужи с 30 лева за гориво. Жената отваря долап, вади 8600 лева и от тях му дава 30 лева Той ѝ споделя, че не е редно да държи парите си в плик в долап и че ще ѝ подари куфарче. След това я моли за чаша вода, дамата излиза от стаята и румънският жител прибира цялата сума ”, изясни схемата районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

При различен случай, още веднъж от Пловдив, 82-годишен пенсионер също се е разделил със спестяванията си. „ Възрастният човек вади от долап 4500 лв.. Виждайки това, причинителят, употребявайки мощ, е сграбчил парите от ръцете на дядото. Възрастният човек е почнал да моли румънския жител да му остави някаква сума най-малко за храна. Тогава румънецът му дава малко над 1000 лева ”, разясни Петров.

Румънците приказват с излъганите на негоден български език. „ Те са от клан от една етническа общественост, придвижват се с коли чартърен и нямат адреси в страната, на които да живеят ”, посочи прокурорът. За двата известни случая от Пловдив румънските жители ще бъдат съдени в България. Към момента те са с непрекъсната мярка „ задържане под стража ”.

Петров моли възрастните да не се доверяват на непознати, които желаят да им създадат безценен подарък. Той прикани още да не ги позволяват в домовете си и да не им демонстрират къде държат парите си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР