За нова измамна схема на колекторски фирми предупреди председателят на

...
За нова измамна схема на колекторски фирми предупреди председателят на
Коментари Харесай

Алармират за нова измамна схема на колекторски фирми

За нова лъжлива скица на колекторски компании предизвести ръководителят на фондация " Център за европейска интеграция на България и за отбрана правата на индивида " Десислава Филипова, съобщи БНР.

Събирачите на задължения стартират дело против човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н, а след това техен представител се обажда на длъжника и му изяснява, че е неговият " длъжностен бранител ", назначен от съда.

По думите на юрист Филипова законът не планува по такива каузи да се назначават служебни юристи.

Тя изяснява, че мнимият длъжностен юрист предлага на жертвите на схемата да създадат заплащане още преди съдът да се е произнесъл, с цел да избегнат осъждането за спомагателни разходи. Това  представлява заблуждение.

В края на предходната година Гражданският процесуален кодекс бе изменен. Преди това банката да вземем за пример показваше в съда копие от счетоводната книга и единствено на това съображение се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът даже нямаше време да възрази и да изясни, че банката е надула лихвите. Сега към този момент всеки заемодател, който желае да получи от съда заповед за наложително осъществяване, би трябвало наложително да показа контракта, а съдът да ревизира дали този контракт не е в ущърб на клиента - т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И в случай че има такива клаузи или други нарушавания, съдиите отхвърлят да издадат заповед в интерес на кредитора. Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги пази, в случай че са жертва на някакви уловки в контракта. Именно с цел да заобиколят тази отбрана и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявката им, колекторите са измислили този номер, разяснява адв. Филипова.

Тя поучава да се подвеждате и да не плащате.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР