За нов председател на сръбския парламента беше избрана Ана Бърнабич.

...
За нов председател на сръбския парламента беше избрана Ана Бърнабич.
Коментари Харесай

Избраха Ана Бърнабич за председател на сръбския парламент

За нов ръководител на сръбския Народното събрание беше определена Ана Бърнабич. Гласуваха 158 депутати, от които 153 гласоподаваха " за ", а петима бяха " срещу ", предадоха сръбски медии.


След три мандата като министър-председател от ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) Ана Бърнабич беше определена за нов ръководител на Скупщината на Сърбия с гласовете на представителите на ръководещото болшинство.

Самият избор беше съпроводен с бурни овации.

На гласуването не участваха депутати от опозицията, които по време на полемиката обявиха, че чакат Бърнабич да не води съвещанията съгласно правилника.

След гласуването част от опозицията се върна в залата.

Бърнабич благодари за поддръжката и разгласи, че съвещанието ще продължи с избора на претенденти за заместник-председатели на Народното събрание.

Опозицията прекъсна гласуването за заместник-председатели на Народното събрание, като блъскаше по масите и замеряха Ана Бърнабич с документи.

През миналите дни депутатите от опозицията станаха от местата си и се приближиха до ръководителя, с цел да му изискат пояснение за какво дава думата единствено на представители на СПП, заяви вестник " Данас ".

Охраната се намеси в пленарната зала и застана сред ръководителя на Народното събрание и опозиционните депутати, с цел да не се стигне до физически конфликт.

Бърнабич беше номинирана за ръководител, което провокира остра реакция от страна на опозицията през последните дни. Депутатът от СПП Миленко Йованов, направи номинацията от името на ръководещата коалиция.

Двете страни се упрекват взаимно за рецесията, пред която е изправена страната. Управляващите се концентрираха върху депутата от опозицията и някогашен претендент за президент - пенсионирания военачалник Здравко Понош, който акцентира, че актуалният режим се пробва да разцепи сърбите и е направил изборна машинация.

Депутатът от Националното придвижване на Сърбия Борислав Новакович сподели пред телевизия N1, че ръководителят Стоян Раденович заобикаля да даде думата на опозицията, а депутатите от СПП се пробват да основат физическа кавга с провокации.

СПП упрекна един от водачите на " Сърбия против насилието ", че е блъснал един от охранителите.

БГНЕС напомня, че опозицията връчи премия " Оскар " на президента Вучич за хипотетичното му присъединяване в скица с незаконна група за трафик на опиати.

Новосформираният сръбски парламент стартира учредителното си съвещание на 6 февруари, когато бяха доказани мандатите на депутатите. На 11 март народните представители трябваше да изберат ръководител, само че съвещанието беше отсрочено.

Парламентарните и локални избори в страната се организираха на 17 декември. Те бяха избрани от опозицията и интернационалната общественост като " нечестни " поради тоталната доминация на президента Вучич в политическото и медийното пространство.

Европейския съюз излезе с остра резолюция против Белград, в която прикани за цялостно интернационално следствие на изборните нарушавания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР