За нов подтип на варианта Омикрон алармират учените. Той вече

...
За нов подтип на варианта Омикрон алармират учените. Той вече
Коментари Харесай

Нов подтип на Омикрон вече се разпространява в десетки страни по света

За нов подтип на разновидността Омикрон сигнализират учените. Той към този момент носи името BA.2 и се популяризира в десетки страни по света, измежду които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция. За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 инфектирани във Англия, заяви Нова тв.

Най-голямо е разпространяването на новия вид в Дания, където до момента са открити 79% от случаите. Информацията за него към момента е незадоволителна, само че бързото му разпространяване допуска, че той може да бъде даже по-заразен от истинския Омикрон .

" Изглежда, че не е значително друг във връзка с предаването. Ако погледнете тежестта на случаите и данните, които идват от Дания, не те да са по-тежки ", съобщи доктор Антъни Фаучи, консултант на президента на Съединени американски щати.

По данни на здравното министерство на Дания там този подвариант обгръща 45% от всички случаи във втората седмица на януари. С 20% повече по отношение на края на декември. По предварителни данни на датски учени BA.2 може да бъде два пъти по-заразен от " Омикрон ". Анализът към този момент обаче не демонстрира разлика в риска от хоспитализация.

Здравните управляващи във Англия дефинираха BA.2 като " подвариант на " Омикрон " под наблюдаване " поради вероятността от необятно разпространяване, заяви bTV.

Световната здравна организация прикани учените да изследват неговите характерности, в това число способността му да заобикаля имунитета на имунизирани и преболедували .

" Някои учени назовават " Омикрон " естествената ваксина. Световната здравна организация чака и възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вид. В Дания породи подобен подвариант на " Омикрон ", който незабавно болести цялото население до 99%. Тези разновидности са удобни, защото основават публичен имунитет ", сподели Пенка Петрова - шеф на института по микробиология.

Вчера и ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров предвижда, че евентуално до 2-3 месеца Омикрон ще отшуми и след това може би през втората половина на годината или към ранна есен, ще се появи Омикрон 2, който ще е още по-заразен. " И по-късно ще влезем в една ендемия, каквато е да вземем за пример сезонният грип ", съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР