За нов ден в двустранните отношения между Гърция и България,

...
За нов ден в двустранните отношения между Гърция и България,
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция ще подкрепи България в нейното ново начало

За нов ден в двустранните връзки сред Гърция и България, както в търговията, по този начин и в други браншове, приказва министър председателят на Гърция, Кириакос Мицотакис в взаимните си изказвания с българския министър председател Кирил Петков, след привършване на срещата сред двамата през днешния ден в София. В дневния ред на диалозите бяха имиграцията, развиването на района в по-широк мащаб и пандемията.

„ Гърция ще поддържа България с всички сили в нейното ново начало “, сподели гръцкият министър председател, визирайки новия ден след избора на Петков за министър председател.

" Имах огромното наслаждение да се срещна през днешния ден с новия министър-председател на България, моя нов другар Кирил Петков. Всъщност желаех да бъда първият сътрудник, който ще го посети след неотдавнашното му избиране, като по този метод поддържам политическата непоклатимост в страната и декларирам желанието си гръцко-българските връзки да станат по-близки. Поздравих Кирил за успеха му и за съставянето на държавно управление, тъй като нормалността вкъщи постоянно покачва успеваемостта в чужбина ", съобщи Кириякос Мицотакис.

" Заслужава да се означи, че господин Мицотакис е първият европейски водач, посетил България след сформирането на новото държавно управление, факт, който засвидетелства смисъла, което Атина придава на връзките си със София, и желанието за обезпечаването на непоклатимост и напредък в Западните Балкани и тяхната европейска вероятност ", разясняват гръцки медии.

Позовавайки се на гръцко-българския Газопровод IGB, гръцкия министър председател сподели, че е обща цел на двете страни да бъде приключен допустимо най-скоро, като съобщи, че закъсненията се дължат на пандемията. И двамата водачи означиха, че двете страни имат общи потребности от сила и е позитивно, че потреблението на електрическа енергия в Гърция се усилва през лятото, а в България през зимата.

Обсъдена бе и тематиката за пандемията и развиването на разновидността на Omicron. Гръцкият министър председател изрече удовлетворение, че новият министър-председател отдава огромно значение на ускорение на имунизациите, като съобщи, че гръцкото държавно управление е на разположение да помогне в тази област, за безапелационна връзка и тактики.

Гръцкият министър председател акцентира, че Европейският съвет е определил рамката на евро-турските връзки.

Прекратяването на провокативните дейности, както и немислимия casus belli, с който Турция заплашва Гърция, е причина за нормализиране на връзките, сподели той и акцентира, че гръцката и българска граница са европейски граници. „ Гърция и България пазят нашите граници с почитание “, сподели Кириакос Мицотакис.

Темата за Северна Македония не бе подмината като гръцкия министър председател акцентира, че Гърция поддържа европейското бъдеще на страните кандидатки, само че без да не помни, че би трябвало да дават отговор на критериите, които са избрани за присъединението им към Съюза, като постоянно отдава приоритет на добросъседските връзки.

" В този подтекст чакаме с неспокойствие незабавното и по едно и също време привикване на първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония и Албания. Разчитаме на вашата поддръжка за тази обща цел. Обсъдихме вероятността за образуване на 5-ия Висш съвет за съдействие на Гърция – България. Много значим конгрес, който ще даде опция на управителните фрагменти на новото държавно управление да се срещнат с гръцките си сътрудници, за бързо разпространение на всички общи области на съдействие сред двете страни ", сподели гръцкия министър председател.

Накрая бяха разисквани въпроси, свързани с бежанците, имиграцията, където и двете страни са изправени пред общи провокации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР