За никого не е тайна, че значителна част от търговския

...
За никого не е тайна, че значителна част от търговския
Коментари Харесай

Защо институционалните инвеститори бягат от криптовалутите?

За никого не е загадка, че забележителна част от комерсиалния хайлайф гледа на криптовалутите с възторг, съпоставим с този на кореновия канал.

Тези настроения не са просто преходна наклонност или реакция на няколко отрицателни заглавия; те съставляват надълбоко затвърден песимизъм, който се заражда в залите на институционалните финанси от години.

Според неотдавнашно изследване , извършено от банковия колос JPMorgan, 78% от институционалните трейдъри са се отказали да търгуват с криптовалути през идващите пет години. Това отвращение не е просто статистика, а изрично изказване.

Веднъж оповестена за идващото огромно нещо, привлекателността на блокчейн технологията наподобява избледнява – най-малко измежду тези, които преди този момент защитаваха капацитета ѝ да революционизира търговията. Гореспоменатото изследване на JPMorgan, в което са употребявани мненията на над 4,000 експерти в региона на търговията, демонстрира, че привлекателността на блокчейн понижава.

През 2024 година едвам 7% от интервюираните считат блокчейн за основен състезател в бъдещето на търговията, което е забележителен спад по отношение на 25%, които са били на това мнение единствено две години по-рано. В същото време AI и машинното образование са в центъра на вниманието, като 61% от участниците залагат на тяхното влияние през идващите три години.

Тази смяна акцентира по-широка смяна в целите и може би преоценка на това какво съставлява нововъведението в бързо разрастващата се сфера на търговията.

Цифрите приказват красноречиво: единствено 9% от интервюираните сега вземат участие в търговията с криптовалути, което е нищожно нарастване по отношение на 8% през миналата година. Въпреки това на хоризонта се вижда проблясък на оптимизъм – 12% показват евентуален интерес към изследване на крипто вложенията в границите на идващите пет години.

Това може да е сигнал за внимателно топене на крипто зимата, провокирано от начинанията на огромни финансови институции в бранша и утвърждението на спот ETF за Биткойн от страна на Съединени американски щати. Въпреки това е прекомерно рано да се празнува; преобладаващите настроения в най-хубавия случай остават хладни.

Скептицизмът, произлизащ от крипто волатилността и несигурността

Резултатите от изследването акцентират по-широк подтекст на нерешителност и песимизъм. Става въпрос освен за волатилността – термин, с който крипто търговците насилствено привикнаха, само че и за фундаменталната неустановеност, която заобикаля бранша.

Колебанията на влакчето в увеселителен парк на Биткойн и неговите аналози са добре документирани, като единствено през 2021 година степента на волатилност на цифровата валута доближи 81%. Подобна непредсказуемост е задоволителна, с цел да накара даже опитните трейдъри да се замислят, изключително спрямо относителната непоклатимост на обичайните пазари.

Освен това изследването хвърля светлина върху макроикономическите опасения, които са на напред във времето в съзнанието на трейдърите, в това число инфлацията, изборите в Съединени американски щати и надвисналия фантом на криза. Тези фактори, в комбиниране с изменчивия темперамент на криптовалутите, обрисуват картина на търговски пейзаж, изпълнен с неустановеност. Това е сфера, в която смелите могат да се впуснат, само че единствено със здравословна доза нерешителност.

Липсата на интерес към търговията с криптовалути измежду институционалните търговци е многостранен проблем. Разказът е явен – от волатилността, която вдъхва нерешителност на опитните трейдъри, до еволюиращото разбиране на блокчейн технологията. Пътят към възприемането на цифровите валути в институционалната търговия е изпълнен със песимизъм и нерешителност, подчертани от желанията към технологии, възприемани като по-стабилни и трансформиращи се.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР