За никого не е тайна, че кафето носи радост на

...
За никого не е тайна, че кафето носи радост на
Коментари Харесай

Проучване: Добавянето на мляко в кафето намалява възпалителните процеси

За никого не е загадка, че кафето носи наслада на хората по целия свят. То сгрява душата, дава подтик на концентрацията и сближава хората, да не приказваме, че ухае и има необикновен усет, написа „ Сайънс Алерт “.

Науката е потвърдила, че единствено миризмата на кафе може да ни накара да се усещаме бодри, а за благополучие на феновете на кафето има и изгоди за здравето. Кафето е източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията , а пиенето му преди подготовка има изгоди за изгарянето на мазнините.

Сега ново изследване демонстрира, че прибавянето на малко мляко , което съдържа протеини, може да усили изгодите за здравето от чашата ви кафе.

Изследователи от Университета в Копенхаген, Дания, са проучили по какъв начин антиоксидантите, наречени полифеноли, си взаимодействат с аминокиселините - градивните детайли на протеините, и са открили, че комбинирането им има два пъти по-голям резултат върху битката с клетъчното инфектиране, в сравнение с единствено полифенолите.

Полифенолите могат да бъдат открити в доста артикули, в това число кафе и чай, плодове и зеленчуци, алено вино и бира. Подобно на други антиоксиданти, минали изследвания демонстрират, че някои полифеноли могат да предотвратят и забавят окисляването на здравословни химикали и да предпазят организма ни от болести. Смята се, че те вършат това частично посредством управление на възпалението - комплициран имунен отговор, включващ кафези, наречени макрофаги, които освобождават няколко възпалителни посредника. Възпалението оказва помощ за отбрана от инфекции, само че в случай че не се управлява вярно, може да докара до болести като диабет вид II, Алцхаймер и Паркинсон.

Кафеената киселина (CA) и хлорогенната киселина (CGA) са полифеноли, за които е добре известно, че имат антиоксидантно и противовъзпалително деяние, само че създателите са желали да схванат дали реакциите, които тези полифеноли имат с други химикали, могат в допълнение да повлияят на имунната регулация.

Адуктите са артикули, които се получават при съединяването на две или повече молекули. В този случай аминокиселината цистеин (Cys), съдържаща се в млечните артикули, се комбинира с полифенолите CA и CGA, съдържащи се в кафето, с цел да се получат адукти CA-Cys и CGA-Cys.

В поддръжка на това проучване създателите сполучливо демонстрират в друго ново изследване, че полифенолите се свързват с протеините в кафена напитка с мляко .

" Нашият резултат демонстрира, че реакцията сред полифенолите и протеините се случва и в някои от изследваните от нас кафе питиета с мляко. Всъщност реакцията протича толкоз бързо, че е мъчно да бъде избегната в някоя от храните, които сме изследвали до момента ", споделя ученият по храните и съавтор на двете проучвания Мариане Нисен Лунд.

В това изследване откривателите употребяват РНК-секвенция, с цел да проучат имунорегулиращите резултати на CA-Cys и CGA-Cys в макрофагиални кафези, подложени на изкуствено инфектиране. Те също по този начин изследват резултатите единствено на CA и CGA и ги съпоставят с контролна група макрофаги, които не са изложени на въздействието на полифенолите или адуктите Cys.

Както се очаквало, полифенолите CA и CGA инхибирали възпалителните реакции, по-специално производството на реактивни кислородни типове (ROS), простагландин Е2 (PGE2) и цитокините интерлевкин-6 и израстък некротизиращ фактор (TNF). Но когато полифенолите CA и CGA били комбинирани с аминокиселините цистеини, открити в млечните протеини, противовъзпалителните им резултати получили подтик. Макрофагите, изложени на полифеноли в независим тип, да вземем за пример, демонстрират над 2,5 пъти по-голяма интензивност на TNF, в сравнение с в наличието на адукта полифеноли-цистеин. Единственото изключение е ROS, който необяснимо се усилва в макрофагите при съществуването на комбинацията полифенол-аминокиселина в съпоставяне със независимия полифенол.

" Интересно е, че в този момент следим противовъзпалителния резултат при опити с кафези. И явно това единствено ни накара да се заинтересуваме още повече от по-подробното схващане на тези резултати върху здравето. Така че идната стъпка ще бъде да изследваме резултатите при животни ", споделя имунологът и основен създател Андрю Уилямс.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се разбере за какво и какво на практика значат тези резултати за човешкото здраве. В това изследване е изследвано единствено по какъв начин един тип имунен посредник реагира на химикали, сходни на кафето, в лабораторни условия.

" Нашите резултати могат да се употребяват като значим ориентир при приложенията на адукти, формирани от фенолни съединения и аминокиселини, в бъдещи функционални храни или лекарствени артикули, които имат за цел да модулират метаболитни, неврологични или свързани с имунната система болести ", заключават откривателите в своята публикация. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР