За никого не е тайна, че Белград спира Скопие по

...
За никого не е тайна, че Белград спира Скопие по
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Белград спира Скопие по пътя към ЕС по нареждане от Москва

„ За никого не е загадка, че Белград стопира Скопие по пътя към Европейски Съюз по разпореждане от Москва – това е веригата. Много хора в Северна Македония се нервират, че разкриваме тази истина. Те ще стигнат до радикални крайности, което не е мечтано ”.

Това съобщи Проф. Кирил Топалов - дипломат във Ватикана и Атина, член на смесената българо-македонската комисия по исторически и просветителни въпроси в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

„ С побоя на Християн Пендиков желаят да сплашат всички. Тези, които имат български паспорти, не смеят да излязат на улицата, не смеят да си изкарат колите на улицата – катаджиите могат да намерят най-малко три аргументи да им смъкват номерата. Те желаят да сплашат и ще сплашат доста хора. Терорът, който е в начална фаза, играе роля ”, изясни дипломатът антибългарските настроения в районен съд Македония.

Относно възбраната на български евродепутат и наши политици да участват на честванията по случай рождения ден на Гоце Делчев, Топалов сподели, че това е израз на държавна позиция, която тормози.

„ Голяма изненада беше това, което разгласи президентът Пендаровски, тъй като не РСМ е обиждана. Обиждана е България, пребит е юноша, който е секретар на българския културен клуб в Охрид. Би трябвало България да го направи, само че тя няма да го направи ”, изясни проф. Топалов.

В дипломацията нещата се вършат реципрочно – в случай че вие изгоните непознати дипломати и те ще изгонят ваши дипломати.

„ Трябва да се търсят пътища за намаляване на това напрежение, което се основава сред двете страни – не ние сме трошили прозорци, не сме стреляли по техни институции, не сме пребили техен представител. Доста неуместно е това – отвън здравия разсъдък ”, сподели във връзка ескалацията на закононарушенията против представители на българската страна и наши сънародници в районен съд Македония.

Проф. Топалов запита за какво хората в районен съд Македония пречат на честването на Мара Бунева, за какво чупят плочите на наши монументи. „ Защо във фоайетата на техните учебни заведения имат фотоси на „ избитите от бугарските окупатори македонци ”, когато те са избити от сръбските окупатори ”, запита дипломатът.

Той самият е сюрпризиран от възбраната за влизане в Македония на български политици.
„ Какво повече желаят? Освен зад всички тези неща да прозират някакви сили – на влизането на РСМ в Европейския съюз, може би Сърбия желае да попречи Македония да влезе в Европейски Съюз преди тях. Извън здравия разсъдък е държанието на политиците, на публицистите на районен съд Македония ”, изясни антибългарските настроения проф. Топалов.

„ България не би трябвало да отстъпва за имената на българските културни клубове – нито Иван Михайлов, нито цар Борис III имат някаква виновност за популацията там ”, безапелационен е той.

За активността на цар Борис III на територията на настояща районен съд Македония проф. Топалов сподели, че може да ги засипят с кино ленти по какъв начин всеобщо го посрещат всички жители, възпитаници и той върви без защита. „ Дайте фотоси на посрещането на сръбската войска там ”, сподели той по адрес на македонците.

„ По гледище на Борис III там се построиха пътища, университет, спектакъл, сътвори се администрацията и държавността на тази част от България, която дотогава бе под сръбска окупация. Той е амнистирал редица от комунистическите дейци, наказани на гибел за антибългарска и всякаква терористична активност. Иван Михайлов, който се бори за правата на македонците – какво им е отговорен той? Това е антибългарска акция и нищо друго ”, безапелационен е проф. Топалов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР