За никаква декапитализация на енергетиката в държавата не можем да

...
За никаква декапитализация на енергетиката в държавата не можем да
Коментари Харесай

Асен Василев: За никаква декапитализация на енергетиката в държавата не можем да говорим

За никаква декапитализация на енергетиката в страната не можем да приказваме, съобщи финасовият министър в оставка, който участва в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, обвързвано с Българския енергиен холдинг (БЕХ), с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от сдружението. Той уточни, че БЕХ има по сметките си над два милиарда лв., " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности "  – над 1,5 милиарда лева и изясни, че през последните няколко години страната е почнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави да бъде краден. Този дял не отива в джоба на финансовия министър, а отива в пенсиите, които са три пъти увеличени, над един милиарда лева за здравната каса, за заплати на учители, лекари и още, посочи Василев.

Във Фонд " Сигурност на електроенергийната система "  (ФСЕС) все още има над 400 млн. лева, с цел да бъдат подкрепени уязвимите консуматори от 1 юли, ние намерихме вид по какъв начин фондът да получи и спомагателни доходи от заложените в бюджета, сподели министърът в оставка. По думите му дупката във ФСЕС се дължи на това, че не са си създали вярно прогнозата за цените на квотата и електрическата енергия. 

Единственият въпрос, който седи пред този парламент, е за какво тези пари за енергетиката не са отивали за тези цели преди аз да бъда финансов министър. Мога да ви кажа къде са отивали – едни три милиарда в един " Турски поток "  са отишли, сподели Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Относно либерализацията на пазара, Василев уточни, че би трябвало да се случи, тъй като всеки един пазар, на който цените са изкуствено потискани, води до това да няма положително предложение на съответните услуги. Средствата за либерализация сега съществуват във ФСЕС, има едни 450 млн. лева, които са събрани от таваните на цените, които могат да се употребяват за обезщетения на битови и небитови консуматори след 1 юли, добави той. 

Василев разясни, че БЕХ получава 1,6 милиарда лева, както и още един актив назад – 800 млн. лева, които " Булгаргаз " дължи към държавното управление, към този момент ги дължи към БЕХ, сподели министърът в оставка и добави, че българската енергетика получава 2,4 милиарда лева. 

Не е обезкървяване, а е много огромно преливане на средства, сподели той. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР