За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта

...
За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта
Коментари Харесай

Пеевски с настояване в бюджета да се предвидят пари за протонния център за онкоболни

За неотложно включване в Закона за държавния бюджет на плана за построяването на първия на Балканите център за осъществяване на протонна терапия за лекуване на онкологични болести, упорства ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Отговорността към живота и здравето на българските жители е най-важният ангажимент на министрите в държавното управление, което и да е то и ние няма да престанем да настояваме за осъществяването на тази отговорност, в името на хората, безапелационен е Пеевски.

След като построяването на Протонния център отпадна от Плана за възобновяване и резистентност, финансиран от Европейски Съюз, държавното управление пое ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024-та година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е очакван в Закона за бюджета за идната година, а към 40 водещи експерти в региона на онкологията и лъчелечението сигнализираха, че това слага под риск построяването му изобщо.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани министъра на финансите да направи нужните корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи запас, с който да стартира построяването на това основно за лекуването на онкологичните болести оборудване.

По данни на специалисти, Протонният център ще разшири опциите за лекуване на към 600 онкоболни годишно с новаторска и потвърдено ефикасна терапия и България може да стане водещ център за модерно лекуване на онкологични болести на Балканите.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР