За неописуема мизерия в център за възрастни с увреждания в

...
За неописуема мизерия в център за възрастни с увреждания в
Коментари Харесай

Нов епизод на „Приют на ужасите“: Краста и зверска мизерия мъчи възрастните

За неописуема бедност в център за възрастни с увреждания в окръг Прахова в Румъния оповестяват локалните медии.

Комисари от Националния орган за отбрана на потребителите глобиха с 35 000 леи (14 000 лева.) Центъра за невропсихиатрично възобновяване и рехабилитация за възрастни с увреждания в Калинещ.

Там те откриха отлагания от прахуляк и мазнини, мръсни принадлежности за хранене, ръждясали железни кревати с изцапани матраци и възглавници, ръждясали радиатори, счупени прозорци, протекли стени, олющен таван, мръсно спално долни дрехи, липса на плочки в коридорите, нехигиенични подови настилки.

Това са единствено част от установените нередности, прецизира надзорният орган, представен от Диджи24.

Една от четирите здания на центъра даже не може да бъде тествана сега, защото пациентите там са под карантина поради краста.

Проблемът в този център не е нов. Миналата година, през февруари, 20 жители на центъра бяха изолирани, откакто бяха диагностицирани с краста, отбелязва Диджи24.

Това е следващият фрапантен случай в Румъния от серията с по този начин наречените “приюти на ужасите ”, разясняват локалните медии. През юли предходната година разкрития на локалните управляващи за измъчвани възрастни хора в домове за обществени грижи, финансирани с публични средства, доведоха до уволнения и оставки.

В края на август 2023 година еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит изрази безпокойствие по отношение на метода, по който са третирани възрастните и хората с увреждания в обществените центрове в Румъния.

Тогава той означи, че „ би трябвало да бъдат осъществени усъвършенствания и по-конкретни дейности в региона на деинституционализацията на хората с увреждания и на обезпечаването на висококачествени грижи на налични цени в дълготраен проект в страната “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР