За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса

...
За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса
Коментари Харесай

Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

За ненаселен парцел няма да се понижава заплащането на такса " боклук ", а в случай че някой е показал повече от едно жилище за главно, да не се употребява от данъчна отстъпка в размер на 50%. А хората, които дават чартърен необитаемите си жилища, пък са длъжни да афишират това пред Национална агенция за приходите и да заплащат предплатен налог - или те, или наемателите, в случай че са компания. Това са главните акценти в пакета с данъчни промени, който държавното управление към този момент утвърди и би трябвало да мине през Народното събрание, съобщи " 24 часа ".
По отношение на такса " боклук " предлагането да няма отстъпка е, тъй като доста притежатели афишират жилището за необитаемо, а нямало по какъв начин да се ревизира дали е по този начин - т.е. дали се употребява ток и вода, което да покаже какво е същинското състояние. Общинските управляващи нямали контракти с доставчиците на услуги и надлежно нямат информация. Национална агенция за приходите има тази опция, само че остава неразбираемо за какво страната подценява този факт.
Причината за махането на отстъпката за главно жилище е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото положение на общините, които финансовото министерство е направило, излиза наяве, че те всеобщо събират не повече от 2/3 от локалните си налози и такси. Въпреки че всеки нов притежател на парцел е задължен да го заявява до 3 месеца след придобиването му, както и да заплаща налог за него, това всеобщо не се прави. Повечето локални управляващи чакат притежателите да ипотекират парцел и тогава да им съберат данъка, защото за ипотеката би трябвало документ за заплатен налог. Другият вид да се събере налог е да се направи договорка с парцела или да бъде завещан.
Защо има толкоз ниска събираемост - преди всичко, тъй като общините не обменят информация по електронен път, защото нямат обща база данни. Другите аргументи се крият в притежателите - или не заявяват нови парцели, или са в чужбина и други хора се грижат за парцела.
Друго предложение пък е да има годишен налог за парцел, който не е главен и се намира на курортно място. Поправката е на " Обединени патриоти " и мина на второ четене на равнище " комисия ". Тя планува размерът на налога да се дефинира от общинския съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на парцела в планинските и морските курорти от национално значение, или от 0,2 до 0,4% за останалите. Данъкът би трябвало да се събира от притежатели на жилища, които не са ги оповестили в съответното кметство като " места за настаняване ", за които не се заплаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР