За нелоялни практики в търговските вериги и в магазините по

...
За нелоялни практики в търговските вериги и в магазините по
Коментари Харесай

НАЗП: Ето как големи магазини хитруват с промоциите

 За нелоялни практики в комерсиалните вериги и в магазините по време на великденските празници алармират десетки жители от разнообразни обитаеми места в страната. Националната асоциация за отбрана на потребителите (НАЗП) е получила фотоси и описания на обстановките, в които хората са попаднали по време на извършване на покупки през последните дни, оповестяват от неправителствената организация.  

Проверки на НАЗП във връзка постъпилите тъжби откриват, че в обектите на една от комерсиалните вериги има поне пет етикета в червен цвят със сходно оформление, които внушават, че стоките са понижени. Върху една част от алените етикети е изписано посланието  " по-евтино “, под него стои знакът % и има стара (зачертана) и нова цена, както и процент на понижението. Точно по същия метод наподобява и различен червен етикет, единствено че посланието е друго и гласи:  " от нашата реклама “ и е съпроводено с голям изумителен знак.

Има обаче и друг червен етикет от серията " от нашата реклама “, върху който липсват остаряла и нова цена и има единствено една – продажната. Срещат се още две близки разновидности на описаните червени етикети, като върху тях също е посочена само една цена. Единият вид няма никакви послания, а върху другия попада огромно изображение на сърце, запълнено с цветовете на българското знаме. Тези практики обгръщат, както хранителни артикули, в това число и най-търсените по Великден – козунаци, агнешко месо, украшения, захарни произведения и други, по този начин и промишлени и артикули за бита.  

Отделно от това, веригата поддържа и други червени етикети с насърчаващи послания, като  " Вземи в този момент “, " По-изгодно% “, " Дневен продукт. Промоция! “ и други. Подобни апели подтикват към необмислени покупки, защото основават чувството за извънредна оферта, която ще е налична за доста къс интервал от време. Но не се знае дали на следващия ден цената на тази стока няма да се придвижи нагоре, надолу или пък да остане същата, защото в доста от случаите за интервал на промоцията са посочени несъществуващи дати, да вземем за пример: 31.12.99.  

Хитростта на търговеца е, че слага в непосредствена непосредственост по два или три от другите си типове червени етикети и по подобен метод основава внушението, че всички тези артикули са понижени. 

Така до етикети с послания " По-евтино “ или " По-изгодно “ и посочен размер на отстъпката се появяват други в същия цвят, на които е сложена единствено продажна цена и най-вероятно тя е без рабат. Но има ли действително понижение може да откри единствено контролният орган – Комисията за отбрана на потребителите, като изиска от търговеца документални доказателства, че преди този момент стоките са продавани един месец на по-висока цена. Подбни трикове ползват и други вериги, откриха още инспекциите на НАЗП. 

Ако стоките с червени етикети не са понижени, само че имат сходно с това на промоционалните оформление, то изрично става дума за нелоялни практики, които носят на търговците облаги от хиляди левове на гърба на потребителите и които контролният орган може да глоби с санкции в размер на до 50 000 лева (повторно нарушение). Ако пък действително има отстъпка, то в случаите, в които липсва информация за размера на отбива от цената и интервал на понижението (поне към 50%), е налице административно нарушаване, за което също са планувани наказания. 

Липсата на наличия от промоционални стоки е друго нарушаване, за което хората се оплакват и което НАЗП откри при доста търговци и по време на тези празници.  

Поради същите проблеми на пазара преди предишния Великден НАЗП сезира КЗП, на която и беше нужна година да извърши инспекции и да се произнесе. Оказва се, че резултат няма, тъй като през днешния ден на пазара не престават да се срещат същите нелоялни практики, които удрят потребителя по джоба.

В същото време постоянно преди сходни събития, които са отвън нормалното всекидневие, ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов анонсира кампанийни инспекции и след това регистрира липса или доста невисок % на нарушаванията. Това значи неявяване на действителен надзор или ниска успеваемост на активността на контролния орган, до момента в който хората не престават да се оплакват от неточни търговци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР